Nieuws

Eerste Cradle to Cradle gecertificeerde betonbestrating in Europa

Excluton, producent van betonnen bestrating, heeft als eerste in Europa een Cradle to Cradle- productcertificeringTM op Zilver niveau ontvangen. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een dergelijk certificaat op Zilver niveau voor innovatie en duurzaamheid werd uitgereikt binnen de bestratingsbranche.

 

Tijdens het vakevenement  "Dag van de Openbare Ruimte" in Houten heeft Excluton vol trots het Cradle to Cradle zilver-certificaat mogen ontvangen aansluitend op de druk bezochte lezing over het gebruik van Cradle to Cradle in de openbare ruimte.

 

Het certificaat werd uitgereikt door Roy Vercoulen (Vice President and head of European Operations) van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute. De begeleiding van Excluton gedurende het traject was in handen van EPEA.

 

Prof. Dr. Michael Braungart van het EPEA instituut uit Hamburg

Excluton en  Prof. Dr. Michael Braungart van het EPEA instituut uit Hamburg  werken al ruim een jaar samen aan innovatieve Cradle to Cradle® oplossingen voor bestratingsproducten. Bij dit proces gaat het om meerwaarde creëren voor de gebruiker, het vinden en toepassen van de beste materialen, optimale recycling alsmede milieuvriendelijke verbeteringen van de processen.

 

Met als centrale “Cradle to Cradle” gedachte om de producten zo te ontwerpen en te produceren, dat de materialen oneindig recyclebaar zijn, zonder verlies van kwaliteit en zonder verspilling van energie of water. “Hergebruik van materialen, de inzet van duurzame energie en het respecteren van de biodiversiteit zijn de graadmeters voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met als resultaat dat wij met de ExcluNatura Basic-lijn, als de eerste producent van betonnen bestrating in Europa, het Cradle to Cradle Zilver certificaatTM hebben ontvangen”, aldus Excluton.


Duurzaam inkopen

Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag vanuit de markt en aan de eisen die de overheid vanaf 2015 stelt aan duurzaam inkopen, zet Excluton intensief in op de ontwikkeling van schonere betonnen bestrating met betere milieuprestaties. Een van de innovaties is de gepatenteerde CO2-reducerende straatsteen door de toepassing van olivijn in de toplaag. In een woonwijk van duizend woningen en honderdduizend vierkante meter bestrating kan dat het effect evenaren van 3000 bomen. Op deze wijze draagt Excluton bij aan een gezondere buitenruimte.

 

www.excluton.comDit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel