Nieuws

Enorme natuurtuin bij basisschool Roosendaal

Natuurtuin 10.000 m2 bij basisschool Roosendaal Wethouder Toine Theunis (Beheer Openbare Ruimte) heeft vrijdag, samen met leerlingen van basisschool Het Talent in de wijk Langdonk in Roosendaal, het startsein gegeven voor de aanleg van een enorme openbare natuurtuin met vijf themagebieden.

Enorme natuurtuin bij basisschool Roosendaal


Roosendaal Groenste Stad


Het startsein werd gevormd door het omkappen van 20 meter hoge conifeer op het achterterrein van de school tegen de Evelindeflat. Deze natuurtuin ontstaat vanuit de gemeentelijke Groenvisie en behelst een stuk grond van ongeveer 10.000 m2 rondom de basisschool. Dit gebied zal volgend jaar ook deel uitmaken van de Entente Florale waarin Roosendaal meedingt de groenste stad van Nederland 2012 te worden.

Vijf thema’s


De natuurtuin krijgt vijf themagebieden: Ontmoeten, Stads- of volkstuin, Eetbare en educatieve natuurtuin, Jeugd en natuur en Natuurlijke tuin. Geheel passend bij de Groenvisie komen de gebruikte materialen uit het gebied zelf. Zo worden houtsnippers van gekapte bomen gebruikt voor de aanleg van paden en doen bewerkte boomstammen dienst als zitbankjes. De tuin wordt open en transparant en zal het veiligheidsgevoel in het gebied vergroten. Het themagebied ‘de eetbare tuin’ rondom de school wordt onderdeel van het lesprogramma van de school en de leerlingen van groep 8 gaan het proces bijhouden, vastleggen en de ouders erover informeren.


Beheer door de wijk


Na oplevering van de natuurtuin in maart 2012, is het de bedoeling dat het beheer ervan in handen komt van gebruikers en bewoners van de wijk Langdonk. Om dat voor te bereiden wordt op dit moment een werkgroep samengesteld. Alle leden van de werkgroep zijn afkomstig uit de wijk Langdonk. Naast een docent van de school en een gemeentelijk uitvoerder, leveren Aramis, SIW en het bewonersplatform Langdonk twee kandidaten aan. Al eerder is met alle partners (basisschool Het Talent, SIW, SPR, Allee Wonen, Politie, Bewonersplatform, MEC, IVN, direct omwonenden, KPO, diverse basisscholen uit Roosendaal, Ziezo en de gemeente) gesproken over de ideeën voor dit gebied.


Maatschappelijke functies


“Omdat bewoners en partners het onderhoud van de natuurtuin voor hun rekening nemen, wordt het een gebied voor en door de Langdonkenaren. Als gemeente hebben wij na de aanleg slechts een faciliterende rol. Het is mooi om te zien hoe de Groenvisie en de uitvoering daarvan ook als een vliegwiel kan dienen voor meerdere maatschappelijke, sociale en veiligheidsdoeleinden. Zo stelt de basisschool haar lokalen in de avonduren beschikbaar om de functie van buurthuis te vervullen,” aldus wethouder Theunis.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

 

Deel dit artikel