Nieuws

Sportvelden op A4 tussen Delft en Schiedam

MoederscheimMoonen Architects ontwierp voor de Gemeente Schiedam een sportpark met accommodatie op een deel van de A4 tussen Delft en Schiedam. De sportvelden - die zich op zes meter hoogte boven op de snelweg A4 bevinden - worden omheind door één van de allergrootste canvassen van Europa. De architecten creëerden samen met Lace Fence maar liefst 8.500 m2 aan kleurrijk hekwerk bestaande uit meer dan 1,6 miljoen levensechte ‘pixels’.

 

De tunnel en de snelweg vormden in eerste instantie een barrière tussen twee woongebieden. Maar het tegendeel is nu gecreëerd. Door het park en de sportvelden boven op de tunnel te bouwen zijn zij nu de letterlijke schakels geworden tussen de twee woonkernen waar iedereen uit de omgeving, groot en klein, kan sporten en recreëren.

 

Sporten op de snelweg

Dat het hier om een complexe multidisciplinaire opgave gaat, blijkt uit het meervoudig ruimtegebruik op en rondom de tunnel. Aan weerszijden van de tunnel zijn betonnen luifelconstructies aangebouwd; hierdoor is voldoende breedte gecreëerd om de sportvelden op het tunnellichaam te plaatsen. Onder de luifelconstructie is ruimte voor parkeergarages en een indoor atletiek-, honkbal- en cricketaccommodatie.

 

In het hart van het park, tussen de opgetilde sportvelden, heeft MoederscheimMoonen Architects het hoofdgebouw gesitueerd en heeft daardoor een directe relatie met de sporten rondom. Het gebouw voorziet in een sporthal, kleedkamers voor de verschillende binnen- en buitensporten, dans- en balletruimtes en een grote horecavoorziening met terras. Dit terras is vormgegeven als een plateau; ‘zwevend’ tussen de verschillende niveaus creëert het een overgangszone tussen de verschillende maaivelden. De vormgeving van het gebouw wordt bepaald door de prominente expressie van de frisgroene de dak- en terrasluifels die de gelaagdheid van het complex benadrukt.

 

Grootste canvas van Europa

Rondom de velden is een scherm ontwikkeld dat niet alleen de veiligheid garandeert, maar ook de negatieve effecten van de wind wegneemt. Hiervoor werden de handen ineen geslagen met het bedrijf Lace Fence, bekend van haar innovatieve architectonische weefsels. Zij ontwikkelden een nieuw product bestaande uit kleurige ‘pixels’, genaamd ‘DeDots’. De pixels gaan veel verder dan een praktische oplossing, zij voorzien de omgeving van een nieuwe identiteit, waarbij elke m2 in het 1,2 kilometer lange scherm uniek is uitgevoerd. Er is een functioneel kunstwerk ontstaan met een spannende combinatie van transparantie, luchtdoorlatendheid en verbeeldingskracht dat alles samenbrengt waar het project om draait: natuur, sport, verbinding en energie.

 

Projectgegevens

 

Architect:                                             MoederscheimMoonen Architects

Locatie:                                                Schiedam, The Netherlands

Programma:                                         Sporthal, multifunctionele ruimtes, danszalen, kantine, indoorsprintbaan, indoor honkbal & cricket, parkeergarages

Hoofdarchitect:                                 Erik Moederscheim

Project team:                                       Jim de Koning, Ruud Moonen, Fernando Polo Calvo, Sander Malschaert, Christiaan Harmse

Landschap ontwerp:                          BGSV Bureau voor stedenbouw en landschap

Hek ontwerp:                                      DeDots

Constructeur:                                      CAE Nederland BV

Installateur:                                         IV Bouw BV

Hoofdaannemer:                                Dura Vermeer bouw Zuidwest BV

Aannemer landschap:                       Van Kessel Sport en Cultuurtechniek BV

Opdrachtgever:                                  Gemeente Schiedam

Omvang:                                               16.000 m2

Fotografie:                                           Ronald Tilleman & DeDots

Definitief ontwerp:                                Maart 2015

Oplevering:                                         September 2016Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel