Nieuws

Succes van 3D-geprinte brug verdient vervolg

Het experiment van de eerste 3D-geprinte brug bij Gemert is een succes, waaraan vervolg wordt gegeven. En wel in Eindhoven. Hier komt Europa's eerste commerciële, industriële productielocatie voor het 3D printen van betonnen elementen voor de bouw.

De productielocatie is een initiatief van Weber Beamix en BAM en moet ervoor zorgen dat het gehele proces efficiënter en sneller verloopt. De nieuwe productiemethode in de bouw vervult nu al een behoefte uit de markt. In de printrij staan verschillende projecten, waaronder huizen van het project Milestone en toepassingen binnen lopende projecten van BAM. Daarnaast is gestart met een innovatieve samenwerking met provincie Noord-Holland om een viertal fietsbruggen te printen. Hiermee wordt de faciliteit direct op de proef gesteld.

Waarom 3D printen?

Door deze manier van werken wordt individuele seriematige productie mogelijk, waardoor een enorme vrijheid in het ontwerpen ontstaat. De printrobot brengt namelijk alleen beton aan waar het constructief nodig is. Hoe minder beton er nodig is, hoe minder CO2 er (onnodig) wordt uitgestoten. Daarbij is geen bekisting meer nodig op deze manier, dus is er ook geen afval.

Minder fouten

Door deze manier van werken, verloopt het hele proces sneller en neemt de foutmarge af. Tijdens het ontwerpproces kijkt iedereen naar hetzelfde ontwerp. Wijzigingen worden direct doorgerekend en toegepast. 

 

 

 Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel