Nieuws

'Schwung, lekker snel door groen zonder iets te doen'

Fietsers staan weliswaar volop in de belangstelling, maar routes en voorzieningen zijn lang niet overal toegespitst op een comfortabele reis. Met de nieuwe ‘Schwung-app’ geven Vialis en Infoplaza fietsers groen licht als beloning voor hun keuze voor de fiets en helpen zij wegbeheerders om het fietsverkeer op maat te sturen.

De nieuwe Schwung-applicatie kan moeiteloos worden gekoppeld aan bestaande apps die 'floating cycle data' genereren, van Google-Maps tot regionale fietsdata-apps. Schwung koppelt deze fietsdata slim aan verkeersregelinstallaties.

 

Veel slimmer dan bijvoorbeeld via traditionele lussen, registreert de Schwung-app de fietsers en geeft bij verkeerslichten vervolgens groen aan fietsers. Tevens kan er iets langer groen worden gegeven bij pelotons van fietsers, tot helemaal geen groen wanneer een fietser voor het kruispunt afslaat.


Deze applicatie kan zowel worden toegepast bij de nieuwste iVRI’s, als bij bestaande, reguliere VRI’s. Diverse wegbeheerders hebben al interesse getoond voor deze Schwung-toepassing, ook in combinatie met bestaande fiets-apps. Naar verwachting zullen medio dit jaar de eerste fietsers met de Vialis-Infoplaza-app groen krijgen bij verkeerslichten.

 

Voor de wegbeheerder biedt Schwung een uitgelezen mogelijkheid om ervaring op te doen met nieuwe, innovatieve vormen van detectie. En de fietser? Die staat minder vaak te wachten voor een rood licht. Dit betekent minder irritatie en meer comfort op de fiets. Meer informatie: schwung@vialis.nl.Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel