Nieuws

De ene fietsroute is gezonder dan de ander

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu schreef in 2015 een Innovatiechallenge uit. Deelnemers aan deze challenge konden ideeën presenteren om het leven in de stad gezonder en aangenamer te maken. We blikken terug met de drie winnaars van toen. In deze aflevering bureau Blossity, dat de derde plek won met het project ‘Frisse Scholen Routes’.

De ene fietsroute is gezonder dan de andere. Dat is de overtuiging van Blossity, één van de winnaars van de Slimme en Gezonde Stad Innovatiechallenge. Het bureau lanceerde in het stadcentrum van Den Haag het project ‘Frisse Scholen Routes voor kinderen in het Haagse stadscentrum’.

 

Het project werd na de zomervakantie in 2016 uitgevoerd met de kinderen van de groep 8 van De Haagsche Schoolvereeniging. De keuze voor het Haagse stadscentrum was bewust, aangezien dit gebied kampt met hoge concentraties luchtverontreiniging. “De school ligt tussen twee drukke wegen in. Met het project willen wij laten zien hoe je met een aanpassing van een fietsroute minder in aanraking komt met schadelijke stoffen”, vertelt projectleider Marije Blok van Blossity.

Meetbakfiets

Met een meetbakfiets, ontwikkeld door onderzoekers van de Wageningen Universiteit, reden de kinderen van de basisschool verschillende fietsroutes naar hun school. Onder andere de hoeveelheden fijnstof en roet werden gemeten, maar ook de invloed van verschillende weertypen daarop. “Het blijkt namelijk dat wind en regen gunstig zijn voor een frissere fietsroute. Wind jaagt de schadelijke stoffen weg en roetdeeltjes blijven deels plakken op beregende straten.”

Bewustwording van gezonde omgeving

Aan de hand van resultaten van de meetbakfiets tekenden kinderen de gezondste route naar school uit. “Belangrijk is dat de kinderen creatief omgaan met de route. Vermijd de primaire wegen en stippel de route zoveel mogelijk uit over secundaire wegen. Daar is minder verkeer én wordt minder hard gereden, waardoor je vijftig procent minder vervuilde lucht inademt.” Doel van het project is bewustwording. “Leuk voorbeeld is de manier waarop je met een fiets stilstaat voor een stoplicht. Je kunt beter voor auto’s en scooters staan dan erachter. Zo adem je minder slechte stoffen in.”

 

Het succesvolle project werd afgerond vlak voor de kerstvakantie en kreeg aandacht in diverse geschreven media en op de radio. Blossity is nu druk om het concept van ‘Frisse Scholen Routes’ uit te rollen in andere steden.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel