Nieuws

Deze proef moet bandenpech onder trucks verminderen

De klapband bij vrachtwagens veroorzaakt veel verkeersopstoppingen. Daarom zijn Rijkswaterstaat, De Verkeersonderneming en Havenbedrijf Rotterdam een gezamenlijk proefproject gestart op de A16, om afwijkingen in de bandenspanning bij trucks tijdig te meten.

De proef loopt tot en met april 2019 en bestaat uit twee fases. De eerste fase is in de nacht van 11 op 12 mei gestart. Rijkswaterstaat heeft een nieuw soort meetsysteem in de snelweg aangelegd, in de richting van Rotterdam. Het meetpunt bevindt zich tussen ’s Gravendeel en de afrit Dordrecht. Weggebruikers worden geïnformeerd door een informatiebord en zien een camera hangen.


Het systeem meet de bandenspanning van alle vrachtwagens boven de 3,5 ton, die over de rechter rijstrook rijden. In deze fase wordt onderzocht of de metingen nauwkeurig genoeg zijn en welke inzichten dat oplevert.

Actief informeren

Vervolgens start in het najaar de tweede fase. Rijkswaterstaat gaat chauffeurs en bedrijven daarin actief informeren, wanneer de bandenspanning te laag blijkt te zijn. Daarin moet ook de optie geboden worden hoe en waar zij de bandenspanning weer snel op spanning kunnen krijgen.


De samenwerkende partijen zijn nog in overleg hoe dat het beste kan gebeuren. In dat proces haken ondernemers- en transportorganisaties zoals TLN en evofenedex, trailerverhuurders en bandenleveranciers aan.Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel