Park Lutkeberg geeft nieuw elan aan entree Geesteren

woensdag 15 juni 2011
timer 3 min
Een doorn in het oog van velen. Dat is het braakliggende stukje grond bij de rotonde aan de Haarbrinksweg en de Lutkeberg. Het lapje grond doet ruig aan, het gras is kniehoog en het onkruid tiert er welig. De entree van het dorp is niet bepaald een visitekaartje voor Geesteren, vindt het Dorpsbelang.
Park Lutkeberg geeft nieuw elan aan entree Geesteren

 

Steeds concreter


De werkgroep ouderenbeleid van Dorpsbelang Geesteren is al tijden druk met de invulling van dit stukje grond, dat eigendom is van de familie Reinerink. En de plannen worden steeds concreter. Zeker nu Rien Heerdink, student Tuin en Landschapsarchitectuur aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp een ontwerp heeft gemaakt voor ‘Park Lutkeberg’, zoals de werktitel van het project luidt. „Rien zocht een project voor zijn opleiding en wij zochten iemand die een ontwerp kon maken voor Park Lutkeberg”, vertelt werkgroeplid Anton Schrijver. „Heel toevallig kwamen beide partijen op het juiste moment bij elkaar.” Heerdink kreeg de opdracht, welke door Van Hall Larenstein met een ruime voldoende werd gewaardeerd.

Engelse landschapsstijl


De bedoeling is dat het een park wordt in de Engelse landschapsstijl. Veel groen dus, met paden, parkbankjes en een paviljoentje. Ook worden een aantal bewegingstoestellen voor senioren en jeu de boulesbanen aangelegd. Het moet een plek worden waar men elkaar kan ontmoeten en kan bewegen. En geen hangplek. Niet voor jongeren, maar ook niet voor ouderen, benadrukt de werkgroep. Een derde doel is de entree van Geesteren vanaf de Haarbrinksweg nieuw elan geven.

Financiering


„Het ontwerp is prachtig geworden”, vinden niet alleen de werkgroepleden Joop Prinsen en Anton Schrijver, maar ook de aanwonende buurtbewoners. „En ook de grondeigenaar, de familie Reinerink, heeft aangegeven volledige medewerking te verlenen aan de plannen voor ‘Park Lutkeberg’. Wij kunnen ons nu opmaken voor de volgende uitdaging; de financiering. En ook moeten we nog met de gemeente om tafel. Maar daarvoor moeten we eerst een dekkingsplan hebben.” Over hoe veel het hele project gaat kosten kan de werkgroep nog geen uitspraken doen. Wel is zeker dat Dorpsbelang niet over voldoende middelen beschikt om het park uit eigen zak te betalen.

Gefaseerd


En omdat het nog onzeker welk budget Dorpsbelang straks beschikber tot haar beschikking heeft, word het plan gefaseerd uitgevoerd. „Het terrein ligt vrij laag. Voordat we daar kunnen beginnen moet het eerst opgehoogd worden. Daarvoor is naar schatting 2,5 duizend kuub zand nodig. Vervolgens moet het gras ingezaaid worden, moeten de paden aangelegd worden en moeten het park ‘ingericht’ worden met toestellen, picknickbanken enzovoorts. „Als het terrein eenmaal is geëgaliseerd en opnieuw is ingezaaid, lijkt het al heel anders”, vinden Prinsen en Schrijver. „Dan is het niet erg, dat de aanleg van de paden even op zich laat wachten.”

Onderhoud


Een andere uitdaging voor het Dorpsbelang is het onderhoud. Want wie gaat het grasveld maaien en de perken schoffelen in ‘Park Lutkeberg’ als het straks af is? „Ook daarvoor moeten we nog een oplossing vinden”, zegt Schrijver. „De buurt heeft aangegeven mee te willen helpen. Maar een harde toezegging dat ze willen helpen met het onderhoud of toezicht willen houden, hebben ze niet afgegeven. Wellicht dat we het onderhoud moeten uitbesteden. Maar dat gaan we allemaal nog onderzoeken”. Evenals de definitieve naam, die hieraan gegeven moet worden, want momenteel worden diverse titels gebruikt, zoals de eerdergenoemde ‘Park Lutkeberg’. Maar ook andere namen zijn in omloop, zoals ‘Beweegtuin voor senioren’.

Bron: TC Tubantia

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder »