Nieuws

Twaalf partnergemeenten voor minibossen IVN zijn bekend

De twaalf Tiny Forest partnergemeenten die dit najaar hun eerste minibos aanplanten zijn bekend. In totaal hebben 55 gemeenten zich ingeschreven om als partner te dienen voor Tiny Forest van het IVN. Het doel van het IVN is om voor 2021 in totaal 100 minibossen ter grootte van een tennisveld aan te leggen in verschillende Nederlandse gemeenten.

Voor 2018 zijn door het IVN de volgende gemeenten geselecteerd: Almere, Alphen aan de Rijn, Apeldoorn, Uithoorn, Den Bosch, Goes, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel en Utrecht. In november van dit jaar wordt er gestart met de werkzaamheden; dan planten IVN en de uitgekozen gemeenten de eerste twaalf minibossen aan. In 2019 wordt hetzelfde aantal gemeenten gekozen om een minibos te mogen aanplanten. In het voorjaar van 2019 kunnen gemeenten zich weer inschrijven. 

Groener maken van de stad

In Alphen aan de Rijn zijn ze blij met de uitverkiezing. "Het nieuwe bomenbeleid van Alphen aan den Rijn hebben we samen met 1.100 bewoners opgesteld", vertelt Niek van ’t Wout, beleidsmedewerker Groen en Recreatie bij de gemeente. "Tiny Forest past heel goed binnen dit beleid. We willen graag samen met onze inwoners de stad groener maken en jonge boompjes de kans geven om echt oud te worden. Met Tiny Forest werken we aan beide doelen. Daarom zijn we heel blij dat we één van de twaalf partnergemeenten zijn.’

Samenwerken in een buurtbos

IVN wil de nieuwe Tiny Forests niet alleen realiseren in nauwe samenwerking gemeenten maar ook met lokale buurtinstanties en omwonenden, variërend van jong tot oud. IVN gelooft dat verandering begint bij de kern en daarom hebben kinderen en buurtbewoners een belangrijke rol in het project. Een Tiny Forest zorgt voor vergroening in de buurt. Het partnership biedt gemeenten een praktische manier om samen met burgers te werken aan beleidsdoelstellingen rondom biodiversiteit, klimaatbestendigheid, natuureducatie, gezondheid en leefbaarheid.

Aan de hand van een beproefd Tiny Forest stappenplan zorgt IVN ervoor dat de gemeente binnen drie jaar vier minibossen heeft, die letterlijk en figuurlijk bruisen van het leven. Daarnaast wordt bijgedragen aan wetenschappelijk onderzoek dat het effect op biodiversiteit, tegengaan van hittestress, waterberging en CO2 opslag aantoont.Dit artikel komt uit GroenEffect

Deel dit artikel