Nieuws

Groen geluidsscherm moet fijnstof opvangen

Geluidsschermen in Noord-Brabant kleuren voortaan groen. Tenminste, de eerste planten zijn aangebracht langs de provinciale weg N279 tussen Veghel en Den Bosch. De pilot, die drie jaar duurt, moet aantonen of dit fijnstof in de lucht reduceert.

De pilot is onderdeel van een motie die in 2014 is aangenomen in de Provinciale Staten van Noord-Brabant, vertelt woordvoerder Mobiliteit Catelijne Thomassen. In die motie werd aangenomen dat geluidsschermen vaak kaal en lelijk zijn en dat vergroening kan bijdragen aan een betere luchtkwaliteit, omdat deze fijnstof vangen.

 

Bekijk hier een filmpje over de beplanting van de N279: 


 

 

Lange haren

“Wij dachten toen: als we vergroenen, dan doen we dat meteen met planten verkeersgerelateerde fijnstof opvangen”, aldus Thomassen. Hiervoor is gekozen voor een bepaalde kamperfoeliesoort: de Lonicera “Green Junkie”. Deze plant heeft relatief lange haren en kan naar verwachting vijf keer meer fijnstof opvangen dan andere planten. Aan de geluidsschermen zijn panelen van gaas bevestigd, waarlangs de planten kunnen klimmen.

 

Meting

Daarnaast wordt ook de klimopsoort Hedera geplant, die wordt gebruikt op geluidswanden visueel aantrekkelijk te maken, maar geen lange haren heeft. Zo kan het verschil in afname van fijnstof tussen beide plantsoorten worden vergeleken. In samenwerking met de Universiteit van Antwerpen en HAS Greenbusinessschool in Den Bosch worden de metingen verricht. Naar verwachting worden de resultaten medio 2019 bekend gemaakt.

 

Niet alle geluidsschermen in Noord-Brabant gaan echter groen kleuren. “De pilot wordt toegepast op geluidswanden die in beheer zijn van de provincie”, is Catelijne Thomassen duidelijk. Rijkswaterstaat, die ook veel geluidswanden in beheer heeft, doet vooralsnog niet mee aan de pilot.Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel