Fietsparkeren knelpunt centrum Zwolle

woensdag 15 december 2010
timer 3 min
Fietsparkeren knelpunt herinrichting centrum Zwolle Voor de herinrichting van het centrum van Zwolle blijkt fietsparkeren het grote knelpunt. Stedenbouwkundige Han Goodijk ontwierp drie varianten om een einde te maken aan het tekort aan klemmen op de Blijmarkt, dat fietsoverlast veroorzaakt voor de deur bij Schouwburg Odeon. 
Fietsparkeren knelpunt centrum Zwolle


Drie varianten fietsparkeren


In twee varianten worden fietsen gestald achter de Lutherse Kerk. In de eerste optie aan weerszijden van de straat, bij de tweede op een grotere strook aan de overzijde, deels op grond die hoort bij de villa van de rijksrecherche. De derde variant is een bijzondere, want daarin wordt het park aan de Potgietersingel ontzien en wordt er toch op de Blijmarkt gestald. De grootste fietsdrukte ontstaat als Odeon voorstellingen heeft. Idee is vaste klemmen of hekjes ('nietjes') op de huidige plekken beter op te stellen, waardoor ingang en nooduitgangen vrij blijven. Als 's avonds museum De Fundatie is gesloten kunnen aan weerszijden van de entree verzinkbare palen uit de grond worden getrokken. Hier gaan de dwarsstangen doorheen, die het stallen van fietsen mogelijk maakt. Met deze tijdelijke stalling valt de chaos te structureren, hoopt wethouder Filip Van As. \"We zullen op gegeven moment de knoop moeten doorhakken, maar niet iedereen zal er gelukkig mee zijn.\"

Doorrijdroute onderbroken


Volgens het verdere schetsontwerp van Goodijk wordt de doorrijdroute over de Potgieterssingel afgesloten. De villa’s zijn voor bewoners en bezoekers bereikbaar, maar daarna versmalt de weg tot een wandelpad. Tegelijk met de 'plaat' bestrating verdwijnt bijna de helft van de parkeerplaatsen. Hierdoor komt nabij de aanlegsteiger voor de rondvaartboten en waterfietsen ruimte voor wandelpaden in het groen.

Park Potgietersingel


Het park (of wat daar aan de zijde van de Luttekestraat nog van over is) gaat volgend jaar op de schop. Het talud bij de aanlegsteiger wordt deels afgegraven, waardoor dezelfde glooiing ontstaat als aan de andere zijde van het park, met de ingang nabij de Sassenpoort. \"Daar is het park al leuk ingericht. Het hoekje bij de Luttekestraat ziet er minder fraai uit\", realiseert wethouder Van As zich. Het plan van stedenbouwkundige Han Goodijk voorziet in een goede aansluiting van beide parkdelen.


Parkeren binnenstad


Het wegvallen van parkeerplaatsen aan de Potgieterssingel en de geplande parkeerplaatsen aan de Blijmarkt, zijn nog onderwerp van een raadsdiscussie over parkeren in de binnenstad. De huidige stand van zaken is dat er op de Potgietersingel dertig betaalde parkeerplaatsen (stop & shop) overblijven, met daarnaast 31 vergunningplaatsen. Uitgangspunt is dan ook dat de autoroute die achter museum De Fundatie langsloopt straks niet meer als zodanig herkenbaar moet zijn. Bij het museum kan dan niet langer geparkeerd worden.

Bomen en natuursteen


Natuurlijk is er veel aandacht voor de bomen. Ze blijven, maar soms niet op de huidige plek. Een rij eiken 'blokkeert' bij zomerdag vanaf de Burgermeester van Roijensingel het zicht op De Fundatie. Een boom blijft staan, de overige worden verplaatst. Op het historische bolwerk zelf wordt de beplanting vanwege de sociale veiligheid iets uitgedund. Aandacht is er ook voor de buitenruimte direct om De Fundatie heen. Daar overheerst nu beton. \"Een beetje armoedig\", vindt Van As. Er komen natuurstenen keitjes voor in de plaats. Dezelfde stenen komen langs de parkeerstraat. \"Ze versterken de relatie tussen De Fundatie en het park.\"

De herinrichting van de Potgieterssingel en de Blijmarkt komt voort uit het Ontwikkelprogramma Binnenstad 2015. Dat programma zet in op het versterken van Zwolle als regionaal koop- en ontmoetingscentrum.

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder »