Nieuws

Gecombineerd stads- en wijkvervoer: minder ritten, meer gemak

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu schreef in 2015 een Innovatiechallenge uit. Deelnemers aan deze challenge konden ideeën presenteren om het leven in de stad gezonder en aangenamer te maken. We blikken terug met de drie winnaars van toen. In deze aflevering Clean Tech Delta, de tweede prijswinnaar met het project ‘Gecombineerd stads- en wijkvervoer’.

Cliënten van zorgorganisaties zijn volledig afhankelijk van vervoer. Niet alleen voor bezoek aan familie, het winkelcentrum of de dagbesteding, maar ook voor dagelijkse behoeften als maaltijden, medicijnen en boodschappen. Per cliënt betekent dat al gauw meerdere ritten per week. Clean Tech Delta sloeg aan het fantaseren en bedacht in 2015 een duurzamer idee.

Ritaantal verminderen

Waarom aparte ritten maken als deze ritten gecombineerd kunnen worden? Dat is kortgezegd het idee van Clean Tech Delta. De clusterorganisatie in de regio Den Haag-Drechtsteden-Rotterdam-Delft kreeg diverse partijen aan tafel om de krachten te bundelen. Hamvraag was of alle betrokkenen (zorgorganisatie Riederborgh, Nissan, Wijkbus Rotterdam en IMC) de planning op elkaar konden afstemmen om het ritaantal te verminderen en het gemak voor de cliënten te vergroten. Minder ritten is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de cliënt.

Elektrisch busje

Na het winnen van de tweede prijs van de Innovatie Challenge ging de pilot ‘Gecombineerd stads- en wijkvervoer regio Rotterdam’ in januari 2017 van start. Het project kwam langzaam op gang, maar dat was ingecalculeerd. “Vaak hebben ouderen even de tijd nodig om te wennen aan zoiets”, vertelt Tara van de Lagemaat van Clean Tech Delta. Het duurde niet lang eer het elektrische busje van Nissan meerdere ritten per dag maakte. “Het aantal telefoontjes van mensen die vervoerd willen worden, nam snel toe. Aan het eind van de pilot zo’n vier tot zes per dag”, aldus Van de Lagemaat.

Voorbereidingen voor medicijnen- en maaltijdenservice

Het busje werd gebruikt om cliënten heen en weer te pendelen tussen Riederborgh en de dagbesteding, maar ook voor de bezorging van maaltijden – die middels een speciaal gemonteerde box vers worden gehouden. De pilot eindigde eind mei. Ervaringen en resultaten worden geanalyseerd, maar het moet gek lopen wil het initiatief geen vervolg krijgen. “De voorbereidingen voor een medicijnen- en maaltijdenservice worden nu getroffen. Hiervoor lopen gesprekken met apotheken en ziekenhuizen. Verder overwegen diverse organisaties met soortgelijke diensten om zich aan te sluiten bij het gecombineerde stads- en wijkvervoer”, aldus Van de Lagemaat.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel