Nieuws

Steeds meer bekend over groene schoolpleinen

In het aankomende BuitenSpelen magazine een special over School en Spelen, waaronder een artikel over ‘vergroening' van het onderwijs; een hot item. Het lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind, dat vorig jaar startte met het onderzoek De 'leer'kracht van groene schoolpleinen, presenteerden recent haar eerste bevindingen tijdens het jaarlijkse onderzoeksberaad van Veldwerk Nederland. Daarnaast publiceerde het vakblad 'Zorg Primair', voor primair en speciaal onderwijs, een themanummer rondom groene pedagogiek.

Het lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind is in september 2013 gestart met het onderzoek De 'leer'kracht van groene schoolpleinen in samenwerking met Veldwerk Nederland, Thomas More Hogeschool Rotterdam, Fonds 1818, de Sophiastichting, VU Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen. De onderzoekers presenteerden hun eerste bevindingen tijdens het jaarlijkse onderzoeksberaad van Veldwerk Nederland op de Thomas More Hogeschool inRotterdam.

Het onderzoeksberaad is een netwerkbijeenkomst voor wetenschap, onderwijs en het werkveld van natuur- en milieu-educatie en staat dit jaar in het teken van groene schoolpleinen. Het onderzoek is afgelopen september gestart en duurt in totaal 4 jaar.

 

Minisymposium Groene Schoolpleinen

Steeds meer scholen kiezen voor een groen schoolplein. Schoolteams hebben hier verschillende redenen voor. Zo biedt een groen schoolplein andere speelmogelijkheden of verbetert de uitstraling van de buitenruimte. Leerkrachten ervaren de waarde van groene schoolpleinen voor hun kinderen op school. Maar, scholen worden steeds nadrukkelijker aangestuurd hun 'opbrengsten' inzichtelijk te maken. Voor de legitimering van groene schoolpleinen is van belang dat de meerwaarde voor het onderwijs expliciet wordt gemaakt. In dit kader is er in de afgelopen jaren onderzoek opgestart.

 

Je kunt de presentatie van Lector Dieuwke Hovinga hier bekijken.

 

Groene Pedagogiek

In het themanummer Groene Pedagogiek staan onder meer een artikel over een groen schoolplein voor speciale kinderen, huisdieren in de school en buiten onderwijs geven. Je kunt hier de PDF downloaden.

 

BuitenSpelen Special School en Spelen

Eind deze maand komt de nieuwste BuitenSpelen magazine uit met daarin een special Scholen en Spelen, met onder meer artikelen over de gevolgen van de nieuwe wetgeving Onderhoud en Passend onderwijs voor de buitenruimte, Hoe maak ik mijn schoolplein toegankelijk voor de nieuwe leerlingen met beperkingen?, en de kracht van Groene Schoolpleinen. Deze week in de online Special: De angst regeert, What’s new op het schoolplein en Geen Pauze, maar tijd om actief te bewegen. 

 

Word lid van Acquire's BuitenSpelen en ontvang het magazine

ZorgPrimair,GroenePedagogiek.pdf
beschikbaar voor iedereen
DownloadDit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel