Nieuws

Stedelijke exodus door corona? Nog niet, zegt onderzoek

Zelfs tijdens de piek van de coronapandemie hebben steden niet hun aantrekkingskracht verloren. Dat blijkt uit een analyse van diverse vastgoeddata.

Pakweg een maand geleden schreef een New York Time blogger een opiniestuk over de veerbaarheid van steden in de VS. Niet veel later kwam ook The Financial Times met een soortgelijk stuk. Deze en andere artikelen riepen een nijpende kwestie in het leven: willen we na de pandemie nog wel in stedelijke gebieden vertoeven?


Het is een reële vraag om bij stil te staan, nu ook in Nederland de gevolgen van de anderhalvemetersamenleving ondervindt. Willen we wel terug naar een stad waarin we niet spontaan een terrasje kunnen pakken met vrienden, waarin we gedwongen een route moeten bewandelen in winkels en waarin we ons ongemakkelijk voelen als het te druk op straat wordt?

Prematuur

Volgens onderzoeker Joe Cortright van City Observatory hoeven we ons daar nog geen zorgen over te maken. Cortright analyseerde diverse Amerikaanse vastgoedwebsites en daaruit bleek dat er in de afgelopen maanden zelfs een toename is in zoekopdrachten voor woningen in 29 van de 35 grootste staten in de VS. Ook New York City staat in die lijst, een stad die het nog geen twee maanden geleden het zwaarst trof in deze pandemie.


Volgens Cortright kunnen we hier een les uit trekken, namelijk dat mensen de stad niet de rug hebben toegekeerd. Hij ziet dit echter niet als een definitieve uitkomst en waarschuwt dat een stedelijke exodus mogelijk over een paar jaar wel in het verschiet ligt, zodra er nieuwe cijfers beschikbaar zijn. Hoe de situatie er over die paar jaar uitziet, is uiteraard sterk afhankelijk van de genomen maatregelen, de verspreiding van het coronavirus en een mogelijk vaccin.


Cortright vergelijkt de pandemie met voorgaande crises, zoals de Spaanse Griep in 1918 of 9/11. Ook na die calamiteiten werden mensen weer tot de stad aangetrokken. Volgens Cortright heeft dit te maken met de wijze waarop steden zichzelf aanpassen om beter en sterker te worden, juist naar aanleiding van extreme situaties.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel