Nieuws

Groei bouw houdt aan

In augustus is de omzet van de bouw (zonder projectontwikkeling) met 9,5 procent toegenomen ten opzichte van augustus 2014. Dat heeft CBS berekend. Daarmee is de omzet van de bouw al 11 maanden onafgebroken hoger dan dezelfde maand een jaar eerder.

 

In de periode januari – juli 2015 is de totale waarde van de bouwvergunningen gestegen tot ruim 7,3 miljard euro. Dat is een stijging van 23 procent vergeleken met dezelfde periode van 2014.

 

De groei is volledig toe te schrijven aan bouwvergunningen voor nieuwbouwprojecten. Positief is ook dat de bouwsom van nieuwe opdrachten voor architecten al een aantal kwartalen achter elkaar is gestegen. Wel is het niveau meer dan gehalveerd ten opzichte van het topjaar 2007. Het aantal bouwbedrijven dat in dit jaar tot en met augustus failliet ging, is vergeleken met dezelfde periode in 2014 met ongeveer een vijfde gedaald tot 498 bedrijven.

 

Forse groei burgerlijke en utiliteitsbouw

De omzet van de burgerlijke en utiliteitsbouw (b&u) is in augustus met ruim 8 procent gestegen vergeleken met augustus 2014. De eerste twee kwartalen van 2015 waren het vooral kleine bedrijven die het beter deden dan grotere bedrijven. In juli en augustus was het beeld omgekeerd en deden grotere bedrijven het beter dan de kleine bedrijven. De waarde van de bouwvergunningen voor de woningbouw is in de periode januari – juli 2015 met meer dan de helft toegenomen. De waarde van bouwvergunningen voor de utiliteitsbouw is in dezelfde periode met ruim 9 procent afgenomen.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel