Nieuws

MVRDV levert in Shanghai The Flower Building op

The Flower Building, het eerste gebouw van de door MVRDV ontworpen zakenwijk bij het vliegveld Hongqiao van Shanghai is opgeleverd. The Flower Building is een kantoorgebouw van 15.000 m2. Op het 45 hectare stuk land zijn nog negen kantoorgebouwen in aanbouw. The Flower Building heeft een driesterren Green Building Label, de hoogste energie efficiency classificatie van dit Chinese duurzaamheidslabel.

 

MVRDV heeft het project in opdracht van Sincere Property Group ontworpen, in totaal bevat het mix-use masterplan 110.000 m2 kantoren, 47.000 m2 winkels en 55.000 m2 parkeren.

 

MVRDV won de wedstrijd in 2013

MVRDV won de wedstrijd in 2013 van twee andere teams, samen met AEDAS die tekenen voor het winkelcentrum. De zakenwijk komt naast het treinstation voor de hogesnelheidslijn en dichtbij het vierde vliegveld van China, Shanghai Hongqiao. In de zakelijke, door snelwegen en grote boulevards gedomineerde omgeving, introduceert het plan een intiemere stedenbouw met onverwachte hoeken, pleinen en steegjes. Het eerste energie-efficiënte kantoorgebouw van het plan is nu opgeleverd en begin 2016 volgen de resterende negen gebouwen van de tweede fase.

 

IJkpunt in stedenbouwkundige plan 

‘The Flower Building is het ijkpunt in ons stedenbouwkundige plan,’ zegt Jacob van Rijs, architect en medeoprichter van MVRDV. ‘Het gebouw ligt pal naast de ingang van een nieuw metrostation en fungeert als een baken voor de voetgangers. De tweede fase van het masterplan staat in bouw en daar combineren we flexibele kantoorruimtes met een dorpachtige opzet waar intieme, menselijke en vriendelijke publieke ruimtes te vinden zijn.’

 

Een schaduwrijke plaza 

De bovenverdiepingen van de vier torens van The Flower Building zitten aan elkaar vast waardoor in het midden een schaduwrijke plaza ontstaat. Op de begane grond zitten winkels. Dankzij de connectie via de bovenverdiepingen kunnen alle vier torens flexibel aan één of meerdere bedrijven worden verhuurd. Door de ronde vormen van het gebouw is er minder geveloppervlak, wat gunstig is voor het energieverbruik. 

 

De uitkragende, zelf voor schaduw zorgende, gevel van The Flower Building wordt door naar boven kleiner wordende ramen ondersteund om de driesterren classificatie te bereiken. De witte GRC gevelpanelen zijn in een subtiel veranderend motief op de gevel geplaatst waardoor het gebouw naar onder toe grotere openingen heeft. De hele gevel is ontworpen om de hoeveelheid aan airconditioning te reduceren.



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel