Nieuws

Pilot Amsterdamse haven: fietspad verlicht zichzelf

In het Amsterdamse havengebied is een proef gestart met een fietspad dat wordt verlicht met zonne- en windenergie die ter plekke wordt opgewekt. Vanaf het voorjaar kunnen fietsers via een app het gewenste lichtniveau van de dimbare ledverlichting langs het fietspad bepalen. De ambitie is om deze pilot verder uit te breiden en stap voor stap het hele havengebied op deze manier te verlichten.

In totaal zijn er 42 straatlantaarns geplaatst die voor hun dynamische en dimbare LED-lampen geen stroom meer nodig hebben van het reguliere (AC) net. De duurzame elektriciteit komt volledig van de vlakbij geplaatste drijvende zonnepanelen en van een mini-windturbine. Deze laden een batterij op en door het eigen gelijkspanningsnet (DC) worden de straatlantaarns van de benodigde energie voorzien. Hierdoor treedt er geen energieverlies meer op, want gelijkstroom (DC) hoeft niet te worden omgezet naar wisselstroom (AC) en andersom.


Systeem verdient zichzelf terug

Het systeem is ontwikkeld door Havenbedrijf Amsterdam en Eneco-dochters Luminext en CityTec . Het systeem verdient zich terug, omdat er onder andere geen energiekosten zijn. Door de lokale opwekking en lokaal verbruik hoeven geen leidingen en kabels gelegd te worden vanaf het hoofdstroomnet naar de te verlichte openbare ruimte. Daarnaast zijn er ook geen omvormers meer nodig en zijn DC-kabels dunner dan AC-kabels, dit alles bespaart in grondstoffen en investeringen. 

 

Met app lichtniveau bepalen

Fietsers kunnen vanaf het voorjaar via een app het gewenste lichtniveau van de dimbare ledverlichting langs het fietspad bepalen. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden kunnen fietsers het lichtniveau naar wens verhogen of verlagen. Dat moet het gevoel van veiligheid verhogen en onnodig energieverbruik voorkomen.

 

Windlab

Deze pilot is net als het Windlab een voorbeeld van de samenwerking tussen Havenbedrijf Amsterdam en Eneco. Het windlaboratorium werd in mei 2015 geopend. In dit lab kunnen kinderen een les over windenergie volgen. Onderdeel van de les is het bezoeken van een windmolen. Inmiddels hebben zo’n 2.000 kinderen een educatief bezoek gebracht aan het windlaboratorium in Amsterdam.Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel