Nieuws

Kinderen spelen veel minder buiten dan vroeger

In vergelijking met hun ouders en grootouders spelen kinderen van nu veel minder buiten. dat blijkt uit onderzoek van Jantje Beton.

In het onderzoek van Jantje Beton stonden twee vragen centraal:

 

  1. Wat zijn de percepties van ‘(buiten)spelen’ van de verschillende generaties? Zien we verschillen in tijd, vrijheid en afstand?
  2. Welke (fysieke én mentale) belemmeringen zijn er voor de kinderen van nu om buiten te spelen?

Groot generatieverschil

Op basis van de antwoorden die in het onderzoek werden gegeven kan onder meer geconcludeerd worden dat slechts 10 procent van de kinderen vaker buiten dan binnen speelt. Meer dan de helft van de kinderen (53 procent) speelt zelfs vaker binnen dan buiten. En dat terwijl buiten spelen wel als een van de leukste vrijetijdsbestedingen wordt genoemd als kinderen wordt gevraagd wat ze het liefst doen als ze vrij zijn. Dat gold ook voor hun grootouders toen zij dezelfde leeftijd hadden. Maar van die groep speelde liefst 69 procent vaker buiten dan binnen.

Saaie speelplekken

Bijna een derde van de kinderen van nu geeft aan liever vaker buiten te spelen dan ze zouden willen. Als reden geven ze onder meer aan dat speelplekken in de buurt te saai zijn of dat ze te druk zijn met school en andere hobby's.
 
Download hieronder het onderzoek van Jantje Beton.
 
OnderzoekJantjeBetonapril2018.pdf
beschikbaar voor iedereen
DownloadDit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel