Nieuws

Noorderparkbad winnaar van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2016

Het Noorderparkbad in Amsterdam Noord is winnaar van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2016. De vakjury en de publieksjury waren unaniem: beiden jury's kozen voor het Noorderparkbad. Dit is vrijdagavond 13 mei bekend gemaakt tijdens het Architectenbal in het W Hotel in Amsterdam.

 

Het Noorderparkbad – het ontwerp is van van de Architekten Cie. - is een nieuw zwembad dat het oude Floraparkbad vervangt. Het bad is een ontmoetingsplek voor nieuwe en oude 'Noordelingen' met binnen- en buitenbaden, een glijbaan en een horecagelegenheid voor de hele buurt. De juryheeft veel respect voor het meest duurzame zwembad van Nederland dat in opdracht van de Gemeente Amsterdam is gebouwd. Door verlaagde plafonds en een houten constructie is ook de akoestiek aangenaam en de jury is van mening dat het bad exemplarisch is voor de enorme ontwikkeling die Amsterdam Noord doormaakt.Uit het publieksjuryrapport:
"Een verrassend gebouw, ovaal golvend en helemaal opgenomen in het parklandschap eromheen. Een ingenieus regengordijn van gebreid staal zorgt ervoor dat hemelwater gerecycled kan worden in het bad en het gordijn breekt de gevel. Bij vorst wordt het een wit gordijn. Veel zonnepanelen maken het gebouw tot het duurzaamste van Nederland en dat wil wat zeggen voor een altijd warm zwembad. Het is een sieraad voor de stad dat  aan alle criteria van de publieksjury voor het beste gebouw van 2015 voldoet. Het Noorderparkbad verdient de publieksprijs." 

 

A.A.P.

De Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) is een initiatief van Architectuurcentrum Amsterdam, en is nadrukkelijk een prijs voor architect én opdrachtgever. De A.A.P. 2016 wordt uitgereikt aan het gebouw dat volgens een jury als beste wordt gezien van alle bouwprojecten die in 2015 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd. Op de website van Architectuurcentrum Amsterdam zijn de tien genomineerden te vinden van de A.A.P. 2016.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel