Nieuws

Openbare kunst Epe beter verzekerd

De gemeente Epe heeft de kunstwerken in de openbare ruimte beter verzekerd. Dit is gebeurd naar aanleiding van de diefstal van het beeld De Fietsster. De schade werd onvoldoende door de verzekering gedekt.

Openbare kunst Epe beter verzekerdFietsster


De Fietsster, een werk van beeldhouwster Greet Grottendieck dat in het Beekpark stond, is destijds verzekerd voor een bedrag in guldens dat in lijn lag met de aanschafwaarde. Omgerekend ging het om een bedrag van 11.230 euro. De kosten voor een nieuw beeld liggen vandaag de dag op 32.000 euro. Dat het beeld toch terugkeert is mede te danken aan de 'Stichting De Fietsster terug in Epe', die 10.770 euro bij elkaar bracht. Daarnaast deed Triada woondiensten 5.000 euro in het zakje. De resterende 5.000 euro komt uit het gemeentelijk stimuleringsbudget Recreatie & Toerisme en Kunst & Cultuur.

Verzekering aangepast


Om te voorkomen dat beelden die worden gestolen niet vervangen kunnen worden, heeft de gemeente Epe de verzekering aangepast. Wanneer een beeld wordt gestolen, kan de gemeente dit nu vervangen zonder dat ze afhankelijk is van andere geldstromen. Het gaat om veertig beelden in totaal. Zij zijn opnieuw getaxeerd. De verzekerde waarde is nu verhoogd naar 247.500 euro.

Preventie


Naast de verzekering doet de gemeente ook aan preventie. Zo worden bij het nieuwe beeld De Fietsster in de benen stalen buizen aangebracht, zodat afzagen moeilijk wordt. Ook is er aandacht voor extra verlichting rondom het beeld. Wanneer De Fietsster terugkeert is nog niet duidelijk. Grottendieck heeft een nieuw beeld gemaakt, omdat er geen mal van het origineel meer was. Nadat het beeld bij de bronsgieter vandaan komt, over ongeveer vijf weken, zal er verdere afstemming zijn met de stichting en de kunstenares.

Bron: De Stentor

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel