Nieuws

Afgerond ontwerp sportcampus Zuiderpark onthuld

Afgelopen maand werd het afgeronde ontwerp van de sportcampus Zuiderpark onthuld. Op de plaats van het oude voetbalstadion van ADO Den Haag in het Zuiderpark zal de Haagse Hogeschool zal er -in samenwerking met ROC Mondriaan- een Centrum voor Bewegen en Sport opzetten op het gebied van onderwijs, onderzoek & ontwikkeling en dienstverlening. De campus krijgt tevens een belangrijke rol in de bestrijding van de bewegingsarmoede in de wijken Escamp en Transvaal.

Architectenbureau FaulknerBrowns maakte het ontwerp van het bijna 30.000 vierkante meter grote gebouw (waarvan 7767 m2 bestemd voor De HHs) presenteren. De Engelse architect had het over een bold statement van de drie partners (De HHs, ROC Mondriaan en de gemeente Den Haag) die doorhebben dat het geheel meer is dan de som der delen. Naast de presentatie van het definitieve ontwerp, lieten de organisatoren dan ook zien welke rol de Sportcampus in de wijken kan spelen, hoe sport bij uitstek een middel kan zijn om een vitale maatschappij te creëren, en welke mogelijkheden de opleidingen hebben om een sportieve impuls aan de buurt te geven.

 

Volop mogelijkheden

Het Zuiderpark staat bekend om de sport- en recreatievoorzieningen en is al 8 decennia een belangrijke plek voor vele Hagenaars. Door de komst van Sportcampus Zuiderpark krijgt het park een uitbreiding van mogelijkheden voor sport, onderwijs en bewegen. De studenten van De Haagse Hogeschool en het Mondriaan kunnen gezamenlijk werken aan de organisatie en uitvoering van (internationale) topsportevenementen en het ondersteunen en begeleiden van de sportverenigingen in en om het Zuiderpark. De wijken in Zuidwest zijn bij uitstek de omgeving om sportstimuleringsprojecten gericht op een gezonder beweeg- en leefklimaat op te zetten en uit te voeren. Bewoners uit de omliggende wijken zullen tevens worden betrokken bij onderwijsprogramma’s: activiteiten die studenten organiseren in het kader van hun studie.

 

Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving

Tijdens de presentatie ging lector Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving Sanne de Vries onder andere in op het WorkOutWijs-centrum , een buurthuis in de Schilderswijk dat helemaal is ingericht op een gezonde leefstijl. In het centrum worden wekelijkse zo’n tweehonderd kinderen tussen acht en veertien jaar oud met computers verleid tot bewegen. Hun ouders krijgen er voorlichting over gezonde voeding. En studenten van De Haagse Hogeschool meten er samen met De Vries hoe effectief dat soort activiteiten is. “Een gezonde wijk creëren we vooral door het bouwen van een beweegvriendelijke omgeving,” aldus de lector. “Er moet dus aanbod zijn, maar ook stimulatie. Als we die twee zaken bieden dat kunnen we een ernstig maatschappelijk probleem als obesitas (1 op de 3 kinderen in Den Haag lijdt aan overgewicht) aanpakken.”

 

Teamplayers: samenwerken in de wijk

Tom Roovers, manager van het Sportbureau aan de Laan van Poot , benadrukte ten slotte vooral het belang van een ‘goede buurman’ zijn. “We willen samenwerken in de wijk. We willen onze studenten waardevolle ervaringen geven en dat zijn toch de momenten dat het voor het echie is.” Als voorbeeld sprak Roovers over het initiatief Teamplayers, waarbij teams van zes leerlingen, afkomstig van de Halo, Sportmanagement en het ROC Mondriaan, gezamenlijk werken aan een project werken, bijvoorbeeld sportactiviteiten verzorgen in de Schilderswijk. “We begonnen met 1 project en het zijn er nu 44. Een groot succes dus.”

 

Hogeschool moet meer naar buiten

Ook collegelid Jan Lintsen pleitte ervoor om als hogeschool meer naar buiten te treden. “We willen meer zijn dan alleen een opleidingsinstituut. We moeten als HHs veel meer een impuls geven aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. En de Sportcampus Zuiderpark gaat ons hierbij helpen. Wat dat betreft voelt het als een enorm cadeau.” Volgens de planning opent Sportcampus Zuiderpark op 1 september 2016 – over 847 dagen – haar deuren.

 

Alle opleidingen bij elkaar

Naast een breed scala aan sportfaciliteiten voor het MBO en HBO wordt het een centrum voor toegepaste kennis, praktijkonderzoek en sportevenementen. De Haagse Hogeschool (www.dehaagsehogeschool.nl) vestigt zich op het nieuwe complex met de opleidingen Leraar Lichamelijke Opvoeding (HALO) en Sportmanagement. Ook de School voor Lifestyle, Sport en Bewegen van het ROC Mondriaan (www.rocmondriaan.nl) maakt gebruik van deze locatie. Hierdoor komen opleidingen op het gebied van sport en bewegen bij elkaar.

 

Het complex bestaat uit:

 • een topsporthal
 • een beachsporthal
 • een turnhal
 • een dubbele breedtesporthal
 • een dojo
 • een danszaal
 • 4 gymzalen
 • Sportveldencomplex

 

Het huidige sportveldencomplex wordt opnieuw ingericht met:

 • 8 voetbalvelden, waarvan minimaal 2 met kunstgras
 • een multifunctioneel kunstgrasveld voor hockey en tennis
 • een beachcourt

De opleidingsteams van ADO Den Haag en de amateurvoetbalclubs HDV en WIK zijn de vaste bespelers. Daarnaast maken de beachvolleyballers, de beachsoccerspelers en de studenten van de Academie voor Sportstudies en ROC Mondriaan gebruik van de velden.

 

Infrastructuur

De komst van Sportcampus Zuiderpark wijzigt de infrastructuur van het park. Vanaf de ingang van het Zuiderpark bij de Melis Stokelaan/Aagje Dekenlaan komen nieuwe parkeerplaatsen. Aan de achterzijde van het gebouw komen een nieuwe ringweg en een sloot. Via een nieuw aan te leggen ventweg komt u op de parkeerplaats bij voetbalclub HDV.

 

Planning

De sloopwerkzaamheden van het oude stadion van ADO Den Haag zijn voltooid. De planning van de verdere werkzaamheden is nu als volgt:

 • Tot en met najaar 2014 wordt het bouwterrein bouwrijp gemaakt.
 • In het najaar 2014 gaat de 1e paal voor de Sportcampus Zuiderpark de grond in.
 • In juni 2016 staat de oplevering van het nieuwe complex gepland.
 • In het najaar van 2016 wordt het complex officieel geopend.

 

Bekijk een animatievideo van de Sportcampus Zuiderpark

Bekijk een video over het WorkOutWijs-centrum in de Schilderswijk

Download het presentatieboek voor achtergrondinformatie.

 

DefinitiefOntwerpSportcampusZuiderpark.pdf
beschikbaar voor iedereen
DownloadDit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel