Nieuws

Proef met reflectoren op Tilburgse fietspaden

Op twee fietspaden in Tilburg – op het Mastpad en de Dongense Kanaaldijk – zijn reflectoren geplaatst die de paden in het donker verlichten. Het gaat hierbij om een proef van de gemeente. De reflectoren zijn een duurzaam alternatief voor plekken in het buitengebied.

De gemeente vindt het belangrijk dat fietsers veilig en comfortabel kunnen fietsen, daarom moet een fietspad goed verlicht zijn. De reflectoren op de twee Tilburgse fietspaden lichten op zodra het donker wordt en geven ongeveer 12 uur licht. Bovenop de reflector zit een vlakje dat overdag licht absorbeert.

 

Duurzaam alternatief

De reflectoren zijn een duurzaam alternatief voor plekken in het buitengebied waar gewone verlichting niet gewenst is, omdat dit de fauna verstoort. Bij deze proef heeft de gemeente gekozen voor twee verschillende soorten wegen: aan het Mastpad staan aan weerszijden bomen, terwijl de Dongense Kanaaldijk geen bomen of beplanting langs de weg heeft. Zo kan worden gekeken of deze vorm van verlichting werkt als er begroeiing in de buurt is.

 

Het plaatsen van de reflectoren is ter voorbereiding op de aanleg van de snelfietsroute tussen Waalwijk en Tilburg: de Leisure Bike Lane. Het is de eerste keer in Nederland dat de zogenoemde wegdek lumi reflectoren – geproduceerd door FH products – op deze schaal worden getest.Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel