Nieuws

Nederlandse/Letse combinatie wint ontwerpwedstrijd voetgangersbrug in Talinn

Een internationaal team bestaande uit plein06, Witteveen+Bos en Novarc Group hebben de internationale ontwerpwedstrijd gewonnen voor een iconische, openbare voetgangersbrug. De ontwerpwedstrijd was uitgeschreven ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van Estland. De brug wordt naar verwachting eind 2018 in gebruik genomen in het hart van de oude haven van Tallinn Estland.

 

Het ontwerp voor de brug heeft gewonnen vanwege de combinatie van hoogwaardige esthetische vormgeving en innovatieve technische balanceeroplossingen. Het water reflecteert de skyline van Tallinn's hoger gelegen stadscentrum en wordt omlijst door symmetrische brughelften. Als de armen van de brug open zijn, omarmt de brug bewoners en passanten. Daarmee geeft New Balance 100, de naam van de brug,  zowel in open, als in dichte staat een interessant beeld.


Een spectaculaire combinatie van unieke, innovatieve oplossingen 

Het technisch functioneren van de brug is een spectaculaire combinatie van unieke, innovatieve oplossingen. Bijzonder is het beweegbare contragewicht dat geïntegreerd is in de brug maar ook zichtbaar is voor publiek. De brug maakt een vloeiende, golvende beweging over de oevers wanneer het opent en dichtgaat. Deze gewichten bewegen naar beneden wanneer de brug langzaam opent, waardoor het krachtmoment verkleint. Door deze techniek is de brug in staat zichzelf contant in balans te houden, kortom New Balance 100.

 

's Lands eerste dynamische beweegbare brug

New Balance 100 is 's lands eerste dynamische beweegbare brug en daarmee een constructieve en culturele keuze van Estland. De esthetiek en innovatieve oplossingen van de brug zorgen ervoor dat New Balance 100 een gevierd object in de openbare ruimte wordt; zowel in uiterlijk als in functie. Het is een perfect symbool om het 100 jarig jubileum van Estland volgend jaar te vieren.

 Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel