Nieuws

500 bedrijven gedupeerd door faillissement Imtech

Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder installateurs blijkt 4% afgelopen jaar onderaannemer te zijn geweest van Imtech. Bijna driekwart van deze gedupeerde bedrijven vreest voor hun voortbestaan.

 

Jan-Paul Schop, directeur USP Marketing Consultancy, schatte het aantal onderaannemers dat rondom Imtech actief is, afgelopen week al op enkele honderden. Uit het onderzoek blijkt nu dat ongeveer 500 installatiebedrijven zijn getroffen doordat zij als onderaannemer optreden voor Imtech. Van de bedrijven die werken in opdracht van Imtech, geeft ongeveer tweederde aan dat zij op dit moment vorderingen hebben uitstaan. Onderaannemers lijken zoals het er nu uitziet achteraan te moeten sluiten wanneer het gaat om uitbetaling. De overheid, werknemers en banken krijgen voorrang.

 

Bijna 100 bedrijven vrezen voor voortbestaan

De afhankelijkheid van Imtech in termen van omzet lijkt voor onderaannemers in de installatiebranche op het eerste oog relatief gering. Ruim 80% van de onderaannemers die zaken doet met Imtech geeft aan dat de omzetafhankelijkheid beperkt blijft tot minder dan 10%. Toch geeft één op de zes onderaannemers, oftewel bijna 100 bedrijven, aan te vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf. Wanneer onderaannemers in de problemen komen, kan slechts een kwart van hen terugvallen op de verzekering. Driekwart van de bedrijven in de sector heeft zich niet verzekerd tegen een faillissement van een opdrachtgever.

 

Kwart gedupeerde onderaannemers overweegt schadeclaim

Met de onzekere situatie in het achterhoofd geeft een kwart van de getroffen installatiebedrijven aan een claim te overwegen. De vraag of een dergelijke claim van collectieve aard moet zijn wordt door de helft van de gedupeerden positief beantwoord.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel