Venray wint ‘Beste Openbare Ruimte 2012’

maandag 17 december 2012
timer 2 min
Op 12 december werd de award ‘Beste Openbare Ruimte 2012’ uitgereikt op het Nationaal Openbare Ruimte Congres. Venray won de award voor de herinrichting van de openbare ruimte van het centrum. Tweede werd Zoetermeer met de nieuwe buitenruimte in de wijk Palenstein.

Venray wint ‘Beste Openbare Ruimte 2012’


Foto: MTD Landschapsarchitecten



Award


De wedstrijd werd georganiseerd door Stedelijk Interieur en gesponsord door Falco. De jury ontving 42 inzendingen en beoordeelde deze op drie criteria: gebruik van de openbare ruimte, de ruimtelijke/esthetische kwaliteit en de betrokkenheid van de verschillende doelgroepen bij het planproces. Van de 42 inzendingen werden drie gemeenten genomineerd voor de award: Lange Voorhout in Den Haag, Palenstein in Zoetermeer en het centrum van Venray. Zoetermeer eindigde op de tweede plek, Den Haag op de derde. 


Centrum Venray


Venray won de award door een combinatie van eigentijdse en historische elementen, de toepassing van kunst en bomen die de identiteit van straten en pleinen moet versterken en het gebruik van materialen die bijdragen aan de kwaliteit en samenhang van het centrum. Het ontwerp voor de herinrichting was van MTD Landschapsarchitecten.

Natuursteen in historische straten en pleinen


In de historische straten van Venray zijn natuurstenen plinten langs de gevels aangebracht, die verwijzen naar de historische stoepen. In de ‘nieuwe’ straten is het natuursteen in de vorm van een ‘loper’ midden in het straatprofiel geïntroduceerd. Voor de historische pleinen zijn behakte natuurstenen keien gekozen. Het Schouwburgplein is met gebakken klinkers verhard en er zijn speciaal voor Venray ontworpen lichtmasten, zitbanken en afzetpaaltjes gerealiseerd. Ook is het plein een fontein rijker.