Nieuws

Gemeente Amsterdam wint rechtszaak over kentekenparkeren

Privacy First heeft een rechtszaak tegen de gemeente Amsterdam over kentekenparkeren verloren. Volgens het hof is kentekenparkeren niet in strijd met de Nederlandse wetgeving.

Privacy First is een onafhankelijke stichting met als doel het behoud en bevordering van het recht op privacy. Toen voorzitter Bas Filippini in 2015 een verkeerboete kreeg omdat hij een onjuist kenteken had ingevoerd, besloot hij een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente Amsterdam. Filipinni had wel betaald voor het parkeren waardoor zijn boete uiteindelijk werd vernietigd. In 2017 spande Privacy First een kort geding aan tegen het kentekenparkeren van de gemeente Amsterdam.

Recht op anonimiteit

“Privacy First vindt het kentekenparkeren in strijd is met het recht op anonimiteit in de openbare ruimte”, zo schrijft Tros Radar. Ook het niet kunnen betalen met contant geld is een zorg. Elektronisch betalen kan de samenleving kwetsbaar maken tijdens storingen, zo stelt Privacy First.

Het gerechtshof stelt nu dat kentekenparkeren niet in strijd is met de Nederlandse wetgeving. Wel zegt het hof dat het van belang is om contant te kunnen betalen. Maar, zo stelt het hof, de mogelijkheid tot contant of anoniem betalen is volgens de huidige wetgeving niet verplicht.

Gemeenten maken gebruik van kentekenparkeren omdat het in de kosten scheelt. Scanauto’s voeren controles uit. Daarnaast kunnen controleurs de kentekens scannen en zo zien wie er wel of niet betaald heeft. Minder tijd, geld en papieren bonnetjes zorgen zo voor minder kosten.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel