Nieuws

Ademend licht op Strijp-S Eindhoven

In 2008 is er voor Strijp-S een visie ontwikkeld ‘Creating a public lighting experience’ waarin de ontwikkeling van een innovatief lichtplan voor de binnenstedelijke ontwikkeling van Strijp-S in Eindhoven is gepresenteerd. Een van de lichtoplossingen is een grid van verlichtingsarmaturen aan masten. Met deze LED armaturen kunnen allerlei kleuren en intensiteiten worden gerealiseerd.

 

Ellen de Vries van Het LUX LAB in Eindhoven maakte het lichtontwerp: “Het project Strijp-S betekende voor mij een kans om de toekomstvisie voor verlichting in het publieke domein ‘Ademend Licht’ in een eerste tussenstap uit te voeren. Technologisch is het nu nog niet haalbaar om licht mee te laten ‘ademen’ met de activiteit van de mens in het gebied. Dit is wel een eerste stap in die richting.”

 

 

Flexibele rol voor licht

“Het is mijn overtuiging dat licht een flexibele rol kan krijgen, afgestemd op de behoefte van bewoners en andere stakeholders. Nu is het vooral zo dat openbare verlichting voldoet aan de richtlijnen en vanuit energiebesparing ontworpen wordt, maar dat de kwaliteit van licht als ontwerpmiddel, vitamine en sfeermaker voor de mens niet wordt benut. Jammer, want je laat daarmee de kans liggen om ruimte sociaal veiliger te maken en functioneler te maken.

 

Sociaal veiliger doordat je licht als ontwerpmiddel inzet om de ruimte meer leesbaar te maken.

 

Functioneler omdat het licht afgestemd kan worden op de activiteit van de mens op een bepaald moment. Wie haast heeft wil meer en koeler licht, dan wie gezellig op een terrasje wil zitten. De eerste heeft focus op zichtlijnen en oriëntatie en de laatste wil rustig en gezellig rondkijken. We maken bijvoorbeeld rond een pizza-bus die er maar één avond per week staat, een mediterrane sfeer met licht. Daarmee maak je de enorme ruimte intiemer en aantrekkelijker, wat tot meer sociale veiligheid leidt.

 

Het bijzondere is dat als je bij lichtontwerp start bij de behoefte van de mens op een specifiek moment, dat andere doelstellingen als het realiseren van energiebesparing en het voldoen aan richtlijnen ook vanzelf ingevuld worden. Met dat verschil dat je publieke ruimte bij avond en nacht een soortgelijke kwaliteit heeft als bij dag. Je hoeft niet meer licht te gebruiken, je zet het enkel multifunctioneel in.”

 

(Dit is een excerpt van een artikel dat eind oktober verschijnt in het themakatern Licht van Stedebouw & Architectuur.)Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel