Nieuws

Bergje is het klapstuk van het Museumbos in Almere

Het Museumbos in Almere wordt zaterdag 23 september officieel geopend door Franc Weerwind, de burgemeester van Almere. Sinds 2002 is door de Stichting Bosland in het Cirkelbos in Almere Haven gewerkt aan de realisatie van het Museumbos.

Het Museumbos bestaat uit zeven boskamers met ieder een oppervlakte van een hectare. Ze vormen als het ware de natuurlijke zalen van een museum. Elk perceel is door steeds andere ontwerpers en kunstenaars vormgegeven en vertelt een eigen verhaal over tijd, groeiprocessen en beleving van het bos. Ze dagen de bezoeker uit zich te verhouden tot de stad waar hij vandaan komt en de symbiose tussen cultuur en natuur te onderzoeken.

 

 Berg 'Almere Boven'

De aanleg van een 30 meter hoge berg ‘Almere Boven’ is het sluitstuk van dit project. De plannen ervoor zijn ontwikkeld in overleg met de eigenaar en beheerder van de het gebied, Staatsbosbeheer en de Grondbank Nederland. Almere Boven zal letterlijk het hoogtepunt zijn van het Museumbos en is een permanent monument voor de ‘Peetvaders van Almere’ : medewerkers van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP)  en het Projektburo Almere, de bedenkers en ontwerpers van deze stad.

Cultuur en natuur

Boven op het monument wordt een kunstwerk geplaatst, ontworpen door de kunstenaars Gijs Frieling ( monument) en Sajoscha Talirz ( monumentale banken). Een spiraalvormig pad leidt naar dit kunstwerk, en naar de top van de berg. De beklimming biedt Almeerders en overige bezoekers een bijzondere ervaring in het samengaan van cultuur en natuur. Boven aangekomen ervaart men de kunstwerken, het omringende bos èn een unieke uitkijk over de stad.

Deel dit artikel