Nieuws

Eerste stap naar CO2-neutrale deelauto's is gezet door Greenwheels

NS en deelautoplatform Greenwheels hebben de eerste twee Volkswagen e-Golfs als deelauto’s gelanceerd op twee stations. Greenwheels wil de e-auto’s bij meer stations plaatsen. Het uiteindelijke doel is om alle deelauto’s CO2-neutraal te laten rijden.

Eén elektrische deelauto staat bij de klimaatneutrale parkeergarage naast station Driebergen-Zeist, de andere bij station Rotterdam Centraal. Het bestellen van de auto gaat via de app. Op korte termijn komen er in verschillende Haagse wijken nog vijf elektrische auto’s, evenals op de Amsterdamse Zuidas.

Met deze auto’s maakt Greenwheels de eerste stap naar een klimaatneutraal wagenpark. “Daarnaast zijn we op verschillende plaatsen bezig om de proef met de elektrische deelauto’s op stations uit te breiden”, zegt Paul van Merrienboer manager marketing en sales bij Greenwheels.

Mobiliteitsoplossingen

Samen met mobiliteitsaanbieders zoals Radiuz, Shuttel en de Mobiliteitsfabriek, probeert Greenwheels bij te dragen aan mobiliteitsoplossingen. Het bedrijf heeft het uiteindelijke doel om alle deelauto’s CO2-neutraal te laten rijden. Van Merrienboer: “We hebben de wind mee, dus het kan snel gaan. Als het haalbaar is om alle deelauto’s in vier of vijf jaar elektrisch te laten rijden dan doen we dat.”

Bereid meer te betalen

Er is nog veel milieuwinst te behalen door een beter aanbod van elektrisch vervoer vinden ze bij Greenwheels. Andrew Berkhout, directeur Greenwheels: “ 88 procent van onze klanten staat open voor een elektrische auto en meer dan de helft is zelfs bereid hiervoor iets meer te betalen. Tegen de achtergrond dat autodelen nu pas echt lijkt door te breken is het potentieel groot.” Greenwheels heeft haar klantenbestand verdubbeld in de laatste drie jaar en in de markt voor autodelen zit nog veel potentie. “Daarmee is een besparing van ruim één Megaton CO2 mogelijk. Dit staat gelijk aan de uitstoot van alle stadsbussen in Nederland”, zegt Berkhout.

Minder auto’s in de stad

Adviesbureau Goudappel Coffeng heeft in augustus 2018 het effect onderzocht van Greenwheels deelauto’s op steden. Het blijkt dat Greenwheels klanten letterlijk meer ruimte creëren in de stad. Gezamenlijk houden zij 18.700 auto’s van straat. De klanten van Greenwheels hebben daarnaast een lager autogebruik. Wim Korver, directeur van Goudappel Coffeng, zegt hierover. “Zij maken minder autoritten dan gemiddeld. Totaal rijden gebruikers 81 miljoen kilometers per jaar minder, goed voor een CO2-besparing van 14.500 ton. Deze ritten maken Greenwheels klanten nu voornamelijk met openbaar vervoer en fiets.”Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel