Nieuws

UIT-JE-AUTO: nieuw PenR Bronovo Den Haag

Wethouder Tom de Bruijn (Verkeer) opent vrijdag 20 februari de nieuwe P & R parkeerplaats bij het Bronovo Ziekenhuis in het kader van het project Uit-je-Auto. Dit particulier initiatief koppelt vraag en aanbod slim aan elkaar. Bezoekers van Den Haag kunnen via een speciale app een parkeerplaats reserveren op de parkeerplaats, waarna zij kunnen overstappen op het openbaar vervoer, een taxi en in de toekomst een fiets.

Uit-je-Auto biedt meer diensten aan via de app. Er komen in eerste instantie 200 parkeerplaatsen beschikbaar bij het Bronovo ziekenhuis en het World Forum. Zij stellen hun parkeerplaatsen ter beschikking in de eigen daluren – zo staat deze regeling de beschikbaarheid van parkeerplaatsen voor patiënten en bezoekers van Bronovo dus niet in de weg.


Sinds 2009 is in Den Haag rond het Vuurwerkfestival geëxperimenteerd met UIT-JE AUTO. Tijdens de proef is gebruik gemaakt van parkeerplaatsen bij het ministerie van IenM, Madurodam en WorldForum. Uit enquêtes is gebleken dat meer dan 80 procent van de bezoekers zich vooraf online oriënteert op de reis. Ruim 40 procent van de bezoekers is bereid van tevoren een parkeerplaats te reserveren. Van de bezoekers die vervolgens de UIT-JE AUTO site bezochten, heeft driekwart de app gedownload. Hiervan heeft de helft tijdens de reis de actuele verkeersinformatie geraadpleegd. 70 Procent gaf aan deze dienst ‘zeker’ weer te willen gebruiken, 26 procent ‘misschien’. Eén keer was er zoveel belangstelling, dat er voor de parkeerplaats bij het ministerie een nieuwe file ontstond. 


Dubbel gebruik: voordeel voor allen

Jaarlijks reizen meer dan anderhalf miljoen bezoekers naar Den Haag voor grote evenementen. 27 Procent daarvan komt met de auto: 160.000 auto’s op een beperkt aantal dagen van het jaar.


Dubbelgebruik van parkeerplaatsen kan de gebruiker, markt én overheid voordeel opleveren. Vanuit deze gedachte worden vrijdag de eerste parkeerplaatsen opengesteld bij ziekenhuis Bronovo in Den Haag.


De parkeerplaatsen worden buiten de piekuren van de eigenaar ter beschikking gesteld aan bezoekers. Voor natransport kunnen bezoekers gebruik maken van openbaar vervoer naar het centrum of naar Scheveningen.


Bezoekers kunnen van tevoren een parkeerplaats reserveren. Zo zijn ze verzekerd van een plek wanneer het druk is. Dit kan via
www.uitjeauto.nl of via de app.


Op de website is het beschikbare parkeeraanbod per dag en per plek te zien. De app biedt navigatie naar de plek van bestemming. De app biedt ook actuele verkeersinformatie over alternatieve routes naar de bestemming. Hiervoor wordt samengewerkt met de gemeente Den Haag. 
Bezoekers kunnen online een HTM dagkaart boeken, en vooraf met korting een taxi reserveren.

 

Frans van Riel – Hoofd Facilitair bedrijf Bronovo Ziekenhuis

“UIT-JE-AUTO biedt ons de kans een goed netwerk op te bouwen binnen Den Haag, om betere parkeerfaciliteiten aan bezoekers te kunnen bieden. Door onderling goede afspraken te maken kunnen we de totaalcapaciteit in Den Haag beter verdelen. Daarnaast levert het benutten van de lege parkeercapaciteit extra inkomsten op. Ik heb goede verwachtingen van de dienst, en hoop dat we hiermee een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren aan betere bereikbaarheid.”
Na een jaar wordt het initiatief geëvalueerd.

 

Lees meer in PARKEER24 nummer 1

In het februari magazine van PARKEER24 dat eind deze maand verschijnt, en nu al online beschikbaar is voor leden, kunt u het volledige verhaal lezen over UIT-JE-AUTO. 
Ontvangt u het magazine nog niet? Klik hier voor meer informatie over het lidmaatschap. Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel