Nieuws

50% energiebesparing in openbare verlichting Goeree-Overflakkee

De gemeente Goeree-Overflakkee wil in 2020 energieneutraal zijn. Een van de stappen besparing op openbare verlichting. Met de installatie van CityTouch, een systeem van Philips voor monitoring en besturing van openbare verlichting, bespaart de gemeente per direct tot 50% energie.

 

In Goedereede, een van de buurtschappen van de gemeente Goeree-Overflakkee, zijn recent de masten aan het Havenhoofd en de fietspaden uitgerust met Philips LED-verlichtingsarmaturen. Deze lichtbronnen worden aangestuurd door het CityTouch lichtmanagementsysteem voor de openbare verlichting.

 

"Onze gemeente heeft een hele hoge duurzaamheidsambitie", legt Arend-Jan van der Vlugt, wethouder van Goeree-Overflakkee, uit. "Daarom investeren we volop in energiebesparing, is er een groot zonnepark gebouwd, worden nieuwe windparken ontwikkeld, werken we aan schone mobiliteit en willen we met een getijdencentrale duurzame energie opwekken. De overstap naar energiebesparende LED's in combinatie met CityTouch past uitstekend in dit streven."

 

'Licht naar behoefte'

Met CityTouch kunnen steden straatverlichting individeel op afstand aansturen. In realtime komen alle data van de armaturen overzichtelijk bij elkaar en kan het lichtniveau onmiddellijk worden aangepast. "Bij een storing krijg ik een e-mail en kan ik meteen actie ondernemen." Met een paar muisklikken kan de verlichting worden beheerd. Via dimprofielen, waarbij het niveau van de verlichting na het aanspringen in stappen verlaagt en tegen de ochtend weer omhoog gaat, wordt veel energie bespaard.

 

"Een ander voordeel is nu dat we echt 'licht naar behoefte' bieden aan onze inwoners. Laag als het kan, hoog als het nodig is. Daarmee zorgt deze verlichtingsoplossing voor een verhoogd gevoel van sociale veiligheid." Dat vindt ook Inge Hameeteman, voorzitter buurtvereniging Goedereede-Havenhoofd: "Het is heel mooi licht en het lijkt wel of er meer licht is. Als ik nu 's avonds over het fietspad fiets, voel ik me veel veiliger."

 

GSM-technologie

Het CityTouch systeem voorziet iedere armatuur van een Outdoor Luminaire Controller (OLC). Dit kastje, met de vorm van een hockey puck, maakt dankzij GSM-technologie rechtstreeks verbinding met de server. Dus zonder tussenkomst van een schakelkast, wat een extra besparing op installatiekosten oplevert.  Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel