Primeur voor Spakenburg met opdrijvende waterkering

woensdag 19 april 2017
timer 1 min
In het centrum van vissersdorp Spakenbrug is de afgelopen maanden gewerkt aan een bijzondere waterkering. Vorige week werd de waterkering getest, met succes.

De waterkering drijft op als het waterpeil in de havens stijgt. Dit water stroomt in een stalen bak waarin de kering ligt verzonken. De kering bestaat uit een lichtgewicht kunststof materiaal (kevlar), met een stalen bovenzijde. Het instromende water drukt vervolgens de kering omhoog. De bouw van de waterkering maakt deel uit van het project Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Daarbij wordt 20 kilometer dijk verbeterd om te zorgen dat Amersfoort en omgeving de voeten droog houdt. Zeven jaar geleden al werden er eerste gesprekken gevoerd in Bunschoten om een passende oplossing te vinden voor de waterkering in Spakenburg. De belangrijkste vraag daarbij was: hoe krijgen we Spakenburg veilig tegen hoogwater, zonder het aangezicht van dit historische dorp aan te tasten? De uitvinding van Kampenaar Johann van den Noort, een in de grond verzonken waterkering, bleek dé oplossing. De opdrijvende waterkering, die in Spakenburg in totaal 300 meter lang is, is hier voor het eerst toegepast als primaire waterkering. De verwachting is dat ook elders in de wereld deze techniek zal worden toegepast.

Primeur voor Spakenburg met opdrijvende waterkering

Op de roestkleurige palen staan waterhoogten aangegeven. Hier kan de kering handmatig worden bediend. Foto: Waterschap Vallei en Veluwe