Nieuws

Rijnboutt en Karres en Brands geselecteerd voor ontwerpprijsvraag in Finland

Rijnboutt en Karres en Brands zijn een van de zes geselecteerden voor deelname aan een internationale ontwerpwedstrijd voor het Eteläpuisto park en omgeving in Tampere. Begin 2014 is enthousiast en intensief samengewerkt aan het ontwerp.

 

Met een heldere stedenbouwkundige ingreep en een parkontwerp dat reageert op de grote schaal van het meer hebben Rijnboutt en Karres en Brands op nadrukkelijke wijze de stad met het landschap verbonden. Het plan heeft de Tampere letterlijk een balkon naar het water toe gegeven.

 

Levendig stedelijk woongebied

Het stadscentrum van de tweede stadsregio van Finland is gelegen op een smalle landengte tussen twee meren. De opgave voor het zuidelijke deel van het stadscentrum was het ontwerp van een hoogwaardig en levendig stedelijk woongebied dat een veelzijdig recreatief gebruik van de oevers mogelijk maakt en voorziet in een logische verbinding met de Hämeenpuisto esplanade.

Het ontwerp voor Eteläpuisto voltooit de gridstad die Tampere is. De huidige grens van het stedelijk gebied wordt niet verlegd, maar scherp vastgelegd. Binnen het bestaande stedelijk weefsel wordt de stad uitgebreid en getransformeerd. Bestaande historische gebouwen met de kenmerkende rode baksteen, zoals de Klingendahlfabriek, zijn het sociale en culturele middelpunt van het gebied.

Het parklandschap dat van de hellingen van Pyyniki tot aan de monding van de Ratinansuvanto doorloopt, krijgt een nadrukkelijker plek in de stad en een sterke relatie met het meer door een grote landschappelijke trappartij. Het is de voortuin van Eteläpuisto, en tegelijk een uitloopgebied voor de binnenstadsbewoners van Tampere die via een lange boulevard vanuit het centrum langs Ratinansuvanto naar het park en het aangrenzende landschap kunnen lopen.

 

Vele functies

Het park biedt ruimte voor vele functies. Een restaurant, een spa, sport- en speelplekken, een vernieuwde ijsbaan, veel natuurlijk groen en een afwisseling tussen rustige en intensief gebruikte plekken zorgen voor een gewilde attractie aan de oevers van het Pyhäjärvi meer. In vier blokken binnen het grid worden circa 800 nieuwe woningen gerealiseerd en een kinderdagverblijf. De woongebouwen bestaan uit meerdere woningtypen, hebben ruimte voor ateliers, werkruimtes en voorzieningen in de plint. Parkeren is altijd ondergronds gesitueerd. De blokken zijn divers van opzet, met verschillende bouwhoogten, gebouwontsluitingen en collectieve tuinen.

De ontwikkeling anticipeert op betrokkenheid van bewoners, belangstellenden en geïnteresseerde partijen. Het is geen blauwdruk, maar een duurzaam en flexibel plan voor een levendig stedelijk gebied met een aantrekkelijk vestigingsmilieu en een sterke binding met de specifieke kwaliteiten van de plek.



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel