Nieuws

's Hertogenbosch heeft een verhoogd park en voetgangers-en fietsbrug in één

De Paleisbrug' in s Hertogenbosch is een verhoogd park en voetgangers-en fietsbrug in één. De brug vormt een 250 meter lange verbinding over het spoor tussen het historisch centrum van 's-Hertogenbosch en het Paleiskwartier. Het Paleiskwartier is een nieuw ontwikkelde wijk, waar zich het Paleis van Justitie, verschillende hogescholen, woningen en kantoren bevinden. De nieuwe brug is bovendien een grote zonnecollector, die de omliggende wijk van energie gaat voorzien.

 

’s-Hertogenbosch grenst aan een open groen gebied, de Gement. De Gement is zowel historisch als landschappelijk uniek. Nergens in Nederland ligt een natuurgebied zo dicht bij het centrum van een stad. Vanwege de lengte van de brug en het spectaculaire uitzicht over de Gement is op de brug een verblijfsgebied gemaakt.


Het park op de brug sluit aan op het uitzicht, maar ook op het groen langs de Dommel en het verblijfsgebied rondom de Hofvijver in het Paleiskwartier. Door van de brug een parkachtig verblijf te maken, is er in het centrum van ’s-Hertogenbosch ruim 2.500 m2 park toegevoegd.


Weervast-staal

Planten, bomen, bestrating, meubilair en verlichting zijn geïntegreerd in gevouwen platen van weervast-staal. De roestbruine kleur van het staal is karakteristiek voor de Paleisbrug. Weervast-staal is een staallegering die een dichte corrosielaag heeft, waardoor het corrosieproces nagenoeg tot stilstand wordt gebracht. Hierdoor kan het metaal in het zicht gelaten worden. Het weervast-staal, wat zo'n 0,5mm per 100 jaar roest, is overal 1mm dikker uitgevoerd dan in eerste instantie noodzakelijk: het staal roest immers aan twee zijden. De brug heeft daarmee een levensduur van minimaal 100 jaar. Bovendien sluit de robuuste uitstraling van het staal goed aan bij de sfeer van de vestingswerken van de stad.

 

Beplanting

De positie van de groenvakken en boombakken op de brug is bepaald in samenwerkingmet Piet Oudolf, die het beplantingsplan voor de Paleisbrug heeft gemaakt. De beplanting op de brug bestaat uit drie zones, ieder met een eigen karakter.

 

Aan de kant van het stadscentrum krijgt de brug een savanne-achtige beplanting met lage planten en losse bomen.
Boven op het spoor komt er alleen lage beplanting op de brug, die aansluit op het weidse uitzicht. Aan de zijde van het Paleiskwartier krijgt de brug een meer bosachtig karakter. Met het nieuwe groengebied ontstaat er een nieuw ecosysteem in het stadscentrum, dat ruimte creëert voor nieuwe flora en fauna.

 

De plantenvakken op de brug zijn voorzien van een watergeefsysteem met detectie. De afvoer uit de plantenbakken is voorzien van een extra overloop zodat de planten nooit te veel water kunnen krijgen. De beplanting, bankjes en paden worden 's avonds aangelicht  door LED-verlichting zodat de brug ook na zonsondergang een aangenaam verblijfsgebied  is.

 

Zonnecollector

Om de brug in de winter ijsvrij te kunnen houden, was vloerverwarming met een lage temperatuur een uitgangspunt bij het ontwerp. Strooizout is geen optie, dat zou de planten doden en het materiaal aantasten. Benthem Crouwel heeft daarom gezocht naar een duurzame oplossing voor het toepassen van de vloerverwarming. Dit is gelukt door de Paleisbrug in de zomer te laten fungeren als een enorme zonnecollector. De vloerverwarming/ zonnecollector is aangesloten op een warmte/koude opslag. De brug haalt ‘s zomers meer warmte uit de brug dan er in de winter nodig is en levert energie aan de omliggende wijk.

 


Constructie

De Paleisbrug is opgebouwd uit verschillende formaten overspanningen die van kolom naar kolom gaan. De kolommen zijn met weervast-stalen panelen bekleed, zodat ze een geheel vormen met de overspanningen. De overspanningen bestaan uit horizontale weervaste stalen kokers waarop een betonnen druklaag ligt. Hoe langer de overspanning, hoe hoger de kokers. De grootste overspanning van 60 meter loopt over het spoor. Bij deze overspanning is een extra vakwerkligger bovenop het brugdek gecreëerd. Een constructie onder het brugdek was hier niet mogelijk. De treinen hebben een dusdanige grote vrije hoogte
nodig, dat de hele brug dan enkele meters hoger was komen te liggen.

 

Waar bomen op de brug staan, is de betonnen druklaag geperforeerd. Op deze manier is een boombak in de stalen kokerliggers gemaakt. Deze perforaties zijn strategisch geplaatst en leiden zowel voor het beplantingsplan als de constructie tot een goed resultaat. Het beton komt nergens op de brug in het zicht.


Over de lengte van de brug lopen vier stroken van ieder twee meter breed, die afwisselend uit groenvakken en bestrating bestaan. Tussen de groenvlakken en de bestrating zijn stroken gecreëerd van zestig centimeter breed, die zijn afgewerkt met een weervaste stalen noppenplaat. Hierin bevinden zich kabels, leidingen en lijngoten voor de hemelwaterafvoer van de bestrating. De inrichting van het brugdek en het leidingwerk kan worden vervangen, mocht dat nodig zijn, zonder de hoofddraagconstructie te beïnvloeden.



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel