Nieuws

'Saai' Marktplein in Ede krijgt groene uitstraling

Het huidige marktplein van Ede, gelegen op een ondergrondse parkeergarage, wordt ervaren als een kale en ongezellige plek. Groene overtuinen, waterspuiters, terrassen en speelplekken moeten het hart van Ede een nieuwe glans geven.

De gemeente Ede en stichting DOE hebben bij de Edese bewoners ideeën opgehaald voor de herinrichting van het Marktplein. Vervolgens is een prijsvraag uitgeschreven om deze ideeën te vertalen in een ontwerp dat het beste inspeelt op deze ideeën en wensen, voldoet aan de technische eisen én gerealiseerd kan worden binnen het beschikbare budget.

Verbinding met de Veluwe

HOSPER heeft in samenwerking met SmitsRinsma de prijsvraag gewonnen, met het ontwerp ‘Van Marktplein naar Overtuin’. Nieuwe overtuinen brengen het groene karakter weer terug in het centrum van Ede. Er ontstaat een reeks van groene ruimtes: van de Veluwe via het Stadspark en het Oude Kerkplein naar het Marktplein. Het plein krijgt door de overtuinen een sterke groene rand en er ontstaan uitnodigende verbindingen met de aanliggende straten. Om de bomen op de parkeergarage voldoende wortelruimte te geven, zijn de overtuinen iets verhoogd. De bomen staan precies op de kolommen van de parkeergarage, zodat de bestaande constructie het kan dragen.

 

Dorps karakter

De overtuinen krijgen een invulling met verschillende functies zoals terrassen en speelgelegenheid. Ze openen zich naar het plein met bloeiende borders en lange zitranden. Vanaf de zitranden is er goed zicht op de plek met waterspuitertjes en de mensen op het plein. Samen met het zicht op de kerk, zorgen de groene overtuinen voor een terugkeer van het dorpse karakter: een gezellige, groene plek voor ontmoeting en activiteit.

 

Bij de bestaande kiosken, komen terrassen op de zon. Een nieuwe kiosk met terras zorgt voor extra levendigheid en verhult de bestaande ontluchtingskoker van de ondergrondse parkeergarage. De andere overtuinen zijn in het ontwerp ingericht met speeltoestellen en bloemen. De definitieve invulling kan door de Edese bevolking worden bepaald.

 

Deel dit artikel