Nieuws

Eerste glow in the dark fietspad in Polen aangelegd

In Polen ligt sinds deze zomer een nieuw fietspad dat felblauw oplicht in de nacht. Het pad bij de stad Lidzbark Warminski is zelfvoorzienend; het vangt overdag zonlicht op en straalt dit ’s nachts weer uit. Het fietspad is ontworpen door TPA Instytut Badan, die zich liet inspireren door het Van Gogh Path van Daan Roosegaarde.

Lichtgevende fietspaden zijn niet nieuw in Nederland. Zo kennen we het Van Gogh Path, geïnspireerd op De sterrennacht, en het glow in the dak fietspad in het Kralingse Bos. Het Poolse fietspad werkt echter op een andere manier: door de zogenaamde luminoforen neemt het pad zonlicht op en straalt dit ’s nachts uit.“Het materiaal kan meer dan tien uur lang licht uitstralen,” aldus Igor Ruttmar van TPA. “Zo kan het pad gedurende de hele nacht lichtgeven. Hiervoor is geen aanvullende energiebron nodig. We hebben voor het pad nabij Lidzbark Warminski specifiek voor blauw gekozen om het pad met het omliggende landschap te verbinden.”
Voornaamste doel van het fietspad is het verhogen van de verkeersveiligheid voor fietsers in de nacht. Het fietspad wordt voorlopig nog getest, aangezien het nog niet bekend is hoe lang het pad meegaat. 


Beeld via TPA Instytut BadanDit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel