Nieuws

Dutch Windwheel in Rotterdam: meest innovatieve windmolen ter wereld

De Dutch Windwheel moet hét nieuwe icoon van Rotterdam en Nederland worden. Deze meest innovatieve windmolen ter wereld bestaat uit twee ringen maken. Op de eerste ring draaien 40 cabines op rails (reuzencoaster), de tweede ring fungeert als een innovatieve windmolen en huisvest een panoramarestaurant met daaronder een exclusief hotel en appartementen. Onderin bevinden zich verschillende publieke functies.

 

De Dutch Windwheel is een wind’molen’ zonder bewegende onderdelen. De binnenste ring bevat een raamwerk van horizontale stalen buizen. In het raamwerk worden geladen druppeltjes gecreëerd die door de wind worden weggeblazen. De beweging van de druppeltjes genereert energie. Deze door de TU Delft ontwikkelde EWICON(Electrostatische WIndenergie CONvertor) techniek kan naar verwachting concurreren met traditionele windmolens. Het traject van research & development om dat te bewijzen, maakt deel uit van de ontwikkeling van de Dutch Windwheel.

 

Attractie in Rotterdam

Door innovatieve belichtingsvormen en digitale informatievoorziening via smart walls in de cabines van de reuzencoaster is niet alleen de omgeving en het uitzicht, maar ook de ervaring van de Dutch Windwheel en het interieur zelf een belevenis. De bezoekers kijken uit over de grootste haven van Europa, tot aan de Tweede Maasvlakte en de zee. In oostelijke richting gloort het Unesco Werelderfgoed Kinderdijk. Dit wordt zichtbaar gemaakt door de interactive informatielaag in de glasgevel van de cabines.

 

Consortium

De Dutch Windwheel is een initiatief van een consortium bestaande uit de bedrijven Doepel Strijkers, Meysters en BLOC. NBTC Holland Marketing is al partner van het project en met diverse andere organisaties (van Ministeries tot energiebedrijven) wordt gesproken over hun rol in de ontwikkeling. In 2015 zal de Dutch Windwheel worden voorgedragen als Nationaal Icoon.

 

 Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel