Nieuws

Gulden Feniks voor transformatie Blokhuispoortgevangenis

De restauratie en herbestemming van de Blokhuispoort (1870) in Leeuwarden is winnaar van de NRP Gulden Feniks (categorie transformatie). De Blokhuispoortgevangenis was een van de 30 inzendingen voor de categorie Transformatie. De onafhankelijke stichting NRP reikt NRP Gulden Feniks ieder jaar uit aan de beste renovatie- en (gebieds-) transformatieprojecten van Nederland.


De Blokhuispoort is getransformeerd van gesloten gevangenis tot open ‘centrum van Leeuwarden’, terwijl de beslotenheid nog is te ervaren en het verhaal van de gevangenis nog goed zichtbaar is. Een belangrijk ontmoetingspunt in het hart van Leeuwarden, zowel zakelijk als cultureel.


De restauratie en herbestemming, door BOEi (eigenaar/ opdrachtgever), is mede mogelijk gemaakt door o.a. Gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân, het Rijk en de BankGiro Loterij.


Het resultaat van dit project werd tijdens de werkzaamheden al duidelijk: het geeft een enorme impuls aan de ontwikkeling van de binnenstad, die dit jaar tevens het centrum van Europa is tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018. 

BOEi (eigenaar/ opdrachtgever), TWA (architect) en Bouwgroep Dijkstra Draisma (aannemer) kregen alle drie een award uitgereikt voor hun prestatie in Leeuwarden. Het winnen van de NRP Gulden Feniks is een kroon op het harde werk dat alle partijen de afgelopen jaren geleverd hebben. De Blokhuispoort zelf ontdekken? Dat kan via de interactieve game Blok Out of via een arrangement op maat.

 

(bron: BOEI)
 Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel