Nieuws

Flaneren in de Vijzelstraat vanaf 2021 mogelijk

"De Vijzelstraat over ruim twee jaar: een winkelstraat waar het fijn flaneren en fietsen is", aldus de gemeente Amsterdam. Er mogen nog wel auto’s rijden, maar die gaan over de trambaan.

Door de verkeersmaatregelen die in 2016 rond het Muntplein zijn getroffen, rijden er al minder auto’s. De stoepen en fietspaden van de nieuwe Vijzelstraat worden breed, op sommige plekken is de stoep straks ruim zes meter breed. Najaar 2019 start het werk en volgens de plannen is deze nieuwe Vijzelstraat winter 2021 een feit.

Geen tram

Auto’s, voetgangers en fietsers kunnen tijdens het werk nog door de straat en winkels blijven bereikbaar. Mogelijk komt er nog een hulpbrug. De tram kan er zo’n 15 maanden niet rijden, het alternatief is de Noord/Zuidlijn. Het werk wordt gedeeltelijk vanaf het water uitgevoerd, zodat de overlast op straat zo min mogelijk is. Dit najaar wordt gestart met het vernieuwen en verleggen van kabels en leidingen.

Bruggen gerenoveerd 

De drie bruggen in de Vijzelstraat worden gerenoveerd en in hun originele staat hersteld. De bruggen over de Herengracht en Keizersgracht zijn rijksmonumenten en dateren uit de 18e eeuw. Voor de rest wordt alles nieuw: de bestrating, fundering, kabels en leidingen en het tramspoor. 

Rode Loper

De herinrichting van de Vijzelstraat is het laatste deel van project De Rode Loper. Dat is de doorgaande route vanaf het Damrak door de historische binnenstad naar de Ferdinand Bol.


 Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel