Nieuws

Restaurant voor bijenhotel

Het bijenvolk van het Bijenhuis in Wageningen gaat een fleurige toekomst tegemoet. In de tuin rondom het bijenhotel is een restaurant voor de bijen gemaakt, in de vorm van een mix van diverse zomerbloeiende bolgewassen. Hierdoor zijn de bijen wanneer ze uitvliegen van genoeg voedsel voorzien.

Gedekte tafel

Momenteel staan er in de tuin rondom het bijenhotel al volop krokussen, blauwe druifjes en narcissen in bloei die de bijen van voedsel voorzien. Om aansluitend op de lentebloei een gedekte tafel voor het bijenvolk te garanderen tot aan de eerste vorst, plantten Aat Rietveld en Henk Zomerdijk van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) samen met bollenkweker Robbert Uittenbogaard een mix van zomerbloeiende bolgewassen in de bijenhoteltuin. Aat Rietveld: “Het vergroten van de biodiversiteit tijdens de uitvliegperiode van bijen is zeer belangrijk, want er dreigt een gebrek aan variatie in stuifmeel en nectar. Gelukkig nemen steeds meer gemeenten en grondeigenaren passende maatregelen.”

 

Openbaar groen

De zomerbollen zijn speciaal geselecteerd door de NBV en Jac. Uittenbogaard & Zn, omdat ze relatief veel nectar en stuifmeel produceren, wat dient als voedsel voor bijen en vlinders. Daarnaast is het mengsel zo gekozen dat het aantrekkelijk is om te zien wanneer de bloemen van eind mei tot eind oktober in bloei staan. Het mengsel is ook geschikt om in openbaar groen te planten, bijvoorbeeld in graspercelen, bermen en perken.

 

Aanplant onder gras

Voor de aanplant van de bollen door gemeenten en instellingen beschikt de kweker over een zogenaamde ‘onder-gras-plantmachine’. Deze machine tilt het gras op, strooit de bollen uit en legt het gras meteen weer op z’n plek. De kweker adviseert om onder gras 200 bloembollen per m2 te planten, in borders in combinatie met vaste planten 60 bollen per m2.

 

Zomermix voor bijen

Het zomerbloeiende bollenmengsel voor bijen en vlinders bestaat uit Crocosmia, Liatris spicata, Gladiolus callianthus (Abessijnse gladiool), Anemone coronaria, Iris hollandica en Gladiolus nanus (kleinbloemige gladiool). Deze soorten komen elke zomer automatisch opnieuw tot bloei. De zomerbollen kunnen vanaf nu tot eind mei geplant worden. In tuincentra is dezelfde zomerbollenmix voor bijen te koop voor toepassing in particuliere tuinen.

Deel dit artikel