Nieuws

Wantsennimf vijand eikenprocessierups

Insectendeskundige Silvia Hellingman heeft dit voorjaar in Drenthe een nieuwe natuurlijke vijand van de lastige eikenprocessierups ontdekt. Zo meldde Boomzorg. De nimfen van de wants Rhadbomiris striatellus blijken eikenprocessierupsen te eten.

Wantsennimf vijand eikenprocessierups

 

Effectieve, natuurlijke bestrijding


Eerder identificeerde Hellingman de larven van gaasvliegen en het tweestippelig lieveheersbeestje al als natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Het onderzoek naar natuurlijke vijanden vormt een belangrijke stap in de zoektocht naar een effectieve bestrijding van eikenprocessierupsen.


Ontdekking vijand wantsennimpf


Dit voorjaar ontdekte eikenprocessierupsdeskundige Silvia Hellingman van Biocontrole Onderzoek en Advies, dat de eikenprocessierupspopulatie in de gemeente Westerveld in Drenthe iedere dag kleiner werd. Bovendien vond ze veel uitgezogen rupsen. De nimfen van een bepaalde wantsensoort bleken hiervoor verantwoordelijk.

Rhadbomiris striatellus


Wantsendeskundige Berend Aukema heeft de nimfen aangewezen als de Rhadbomiris striatellus, een soort die veel op eiken voorkomt en van diverse insecten leeft, waaronder luizen, cicaden en rupsen. Nu kan dus de eikenprocessierups aan het rijtje worden toegevoegd. De nimfen hebben zelfs een sterke voorkeur voor de schadelijke rupssoort .

Deel dit artikel