Nieuws

Dafne Schippersbrug in Utrecht krijgt meer gestalte

De Dafne Schippersbrug over het Amsterdam Rijnkanaal krijgt vanaf 26 september meer gestalte: in twee weken tijd worden de belangrijkste onderdelen ingevaren en geplaatst. De brug moet bijdragen aan een beter, sneller en veiliger fietsnetwerk tussen Leidsche Rijn en het centrum van Utrecht.

De brug heeft een bijzonder ontwerp: aan de kant van Oog in Al gaan de fietsers en wandelaars over het dak van de Openbare Basisschool Montessori Oog in Al omhoog.

 

Drie fases

Zowel aan de zijde van Leidsche Rijn als van Oog in Al vinden de komende weken allerlei werkzaamheden plaats. Het invaren van de brugdelen vindt in drie fases plaats:


Fase 1 - Montage  van pylonen

Op 26 en 27 september worden de pylonen over het Amsterdam Rijnkanaal aangevoerd en ingehesen aan de zijde van Leidsche Rijn en Oog in Al.


Fase 2 - Montage kabelsystemen

Op 1 en 2 oktober worden de hoofdkabels ingehangen aan de zijde van Leidsche Rijn en Oog in Al.  Hiervoor is een volledige stremming van het Amsterdam Rijnkanaal nodig, voor het overbrengen van de hoofdkabels van zijde Leidsche Rijn naar Oog in Al. 


Fase 3 - Montage brugdekdelen

Op 8 en 9 oktober worden de brugdekdelen ingevaren en geplaatst. De brugdekdelen worden steeds in setjes van 2 geplaatst. Ook hiervoor is een volledige stremming van het kanaal noodzakelijk. 

 

Live volgen van werkzaamheden

De bouw van de brug is live te volgen via www.utrecht.nl/dafne-schippersbrug, waar ook meer informatie staat over de werkzaamheden en activiteiten tijdens de opbouw van de brug. 

 

In het weekend van 8 en 9 oktober plaatst de gemeente Utrecht een tribune aan de Oog in Al-zijde, zodat geïnteresseerden het invaren van de brugdekdelen op de eerste rang kunnen bekijken.  Aan de Leidsche Rijn zijde wordt in het verlengde van de Langerakbaan een plek gecreëerd waar geïnteresseerden het inhijsen van de brugdelen kunnen bekijken en informatie kunnen krijgen over de genomen en te nemen stappen.


 

Naamgeving

Utrechters mochten via een prijsvraag zelf een naam bedenken voor de brug over het Amsterdam Rijnkanaal. Van de 4000 binnengekomen stemmen is er massaal gestemd op  de Dafne Schippersbrug.

 

De brug verbindt straks twee stadsdelen die van betekenis zijn voor de geboren Utrechtse. Dafne woont in Oog in Al en ging met de fiets naar school in Leidsche Rijn. Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel