Nieuws

Jongeren willen auto niet delen

Jongeren tussen 12 en 24 jaar willen hun toekomstige auto niet delen. Dat blijkt uit onderzoek van Connected Strategische Veranderingsprocessen. Zij onderzocht de visie van jongeren op mobiliteit en de deeleconomie in de toekomst.

Jongeren willen in de toekomst hun auto niet delen met onbekenden, blijkt uit het onderzoek. Terwijl de helft van de SnappCar-gebruikers tussen de 20 en 39 jaar is. 67% van de jongeren wil de auto enkel met bekenden, vrienden en familie delen en 65% de fiets.

 

Opmerkelijk, aldus Marco Maréchal van onderzoeksbureau toConnect. “De deeleconomie heeft de toekomst, maar jongeren geven aan helemaal niet met iedereen te willen delen.” Zijn conclusie luidt dan ook dat we jongeren meer bewust moeten maken van de ontwikkelingen in de markt. Onderzoeksbureau toConnect hield dit onderzoek onder 1000 jongeren, om jongeren te betrekken in het proces van mobiliteitsveranderingen. De ontwikkelingen in de branche gaan hard, aldus Maréchal, maar niemand vraagt hoe de toekomstige gebruiker, de jongere, er over denkt.

 

Zelfrijdende auto’s en connected cars

Verder kent tweederde van de jongeren de term ‘connected cars’ niet. De term ‘zelfrijdende auto’ is bekend bij 35% en 45% denkt te weten wat het is. Bij zelfrijdende auto’s denken jongeren vaak aan elektrische auto’s, die op afstand en zonder chauffeur rijden. Bij connected cars denken ze aan auto’s die met elkaar in verbinding staan, waarbij je kunt inspreken of typen waar je heen wil en de auto er dan zelf heen rijdt.

 

Driekwart van de jongeren geeft aan zelf de controle over het stuur te willen houden, omdat het anders niet meer leuk wordt gevonden. Eveneens driekwart vindt een zelfrijdende auto gevaarlijk. Jongeren stappen liever in een vervoersmiddel mét bestuurder dan zonder. 48% verwacht minder ongelukken en 47% minder files.

Factsheetjongerenonderzoek.pdf
beschikbaar voor iedereen
DownloadDit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel