Nieuws

Veelbesproken vervoerspunt Bleizo krijgt groen omhulsel

Het veelbesproken station Bleizo wordt volledig geïntegreerd in een landschappelijke brug, compleet met bomen, hagen en gras. De bouw van de nieuwe vervoersknoop over de A12 en het treinspoor is sinds enkele weken in volle gang.

Bleizo krijgt een natuurlijke uitstraling. Een landschappelijke brug vormt het omhulsel van het station. Met bomen, hagen en gras krijgt de overbrugging het karakter van een laan. Het station wordt dan ook wel ‘de Laan op Bleizo’ genoemd. De natuurlijke uitstraling wordt nog extra gemarkeerd door met hout afgewerkte plafonds, natuurstenen vloeren en een karakteristiek takkenmotief op de perronkappen en de borstwering van de brug. De groene viaduct wordt ruim veertig meter breed en honderdnegentig meter lang. 

Kloppend hart van de regio

Station Bleizo, op de grens van de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland, verbindt straks trein, Randstadrail, bus, auto en fiets met elkaar. Het vervoerspunt moet het kloppende hart van de regio worden. Hoofddoel is dat reizigers makkelijk en veilig op kunnen stappen naar nabijgelegen steden als Gouda, Zoetermeer, Rotterdam en Den Haag. Het NS-station, de RandstadRail, fietsenstallingen en bushaltes zijn zorgvuldig in het station geïntegreerd. De verschillende haltes en perrons zijn overzichtelijk met elkaar verbonden via brede trappen en glazen liften.

Eind 2018 gereed

Zonder twijfel is Bleizo één van de meest besproken spoorwegstations van Nederland. De eerste plannen voor vervoerspunt Bleizo, dat trein, RandstadRail, bus, auto en fiets met elkaar verbindt, dateren van 2007. Na jaren van onderzoeken en processen wordt pas op 31 oktober van dit jaar de eerste paal geslagen. Bleizo is onderdeel van het overkoepelende Business en Leisure Park, op de grens van Zoetermeer en Lansingerland. Met de aanleg van een goede infrastructuur hopen de gemeentes de basis te leggen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor kantoren, bedrijven, indoor-recreatie en wellicht zelfs wonen. Naar verwachting is station Bleizo, ontworpen door Team V Architectuur en Arcadis,  eind 2018 gereed.


Meer informatie: www.vervoersknoopbleizo.nlDit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel