Nieuws

Fietsprovincie van het jaar wil nog meer fietsers

De gemeente Nijmegen, provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat intensiveren de samenwerking om meer Gelderlanders op de fiets te krijgen. Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (IenW), gedeputeerde Conny Bieze (provincie Gelderland) en wethouder Harriet Tiemens (Nijmegen) ondertekenden de overeenkomst ‘Wij fietsen samen verder’, op de Radboud Universiteit Nijmegen.

“De fiets is Nederlands geheime wapen tegen drukte op de weg. Hij is snel, schoon en gezond”, zo klinkt het vanuit de samenwerking. Het kabinet heeft 100 miljoen euro gereserveerd om regionale fietsprojecten te versnellen. Samen met provincies en gemeenten wordt de komende jaren 345 miljoen euro uitgegeven aan het verbeteren van snelfietsroutes en de aanleg van nieuwe fietsenstallingen. In Gelderland komt er onder andere een snelfietsroute tussen Ede-Wageningen en wordt de fietsenstalling bij station Nijmegen uitgebreid.

Fietsambassadeur

De Radboud Universiteit is één van de elf landelijke fietsambassadeurs. Samen met hen wil Van Veldhoven nog deze kabinetsperiode 200.000 extra mensen stimuleren op de fiets naar het werk te laten gaan. De Radboud Universiteit doet veel om het fietsgebruik te bevorderen, zowel onder medewerkers als onder studenten. Aantrekkelijke fiscale regelingen, gratis deelfietsen van de universiteit en fietslessen voor internationale studenten zijn enkele voorbeelden. Op dit moment komt zestig procent van de medewerkers van de Radboud Universiteit al op de fiets naar het werk. Het streven is dat aantal uit te breiden naar zeventig procent in 2025.

Gelderland fietsprovincie

In oktober werd Gelderland voor het tweede jaar op rij verkozen tot Fietsprovincie van Nederland. De stemmers roemen het goede knooppuntennetwerk met bewegwijzering langs de routes, de goede aansluiting en het mooie landschap.Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel