Zo wordt de Erasmusbrug energiezuinig

woensdag 22 maart 2017
timer 2 min
De gehele Erasmusbrug in Rotterdam wordt voorzien van energiezuinige LED-verlichting. Zaterdag 25 maart zal de Rotterdamse wethouder Eerdmans de verlichting officieel in ontvangt nemen.

De verlichting in de pyloon en de tuien van de brug, de lampen boven de rijbanen en de sierverlichting aan de onderkant van de aanbrug worden volledig vervangen door LED. “Daarmee gaat het energieverbruik circa 70 procent omlaag. Dat is winst voor de gemeente en het klimaat”, aldus Eerdmans.

Lichtplan

De dagelijkse verlichting is wit, maar kan voor speciale gebeurtenissen van kleur worden voorzien. Via telemanagement wordt de verlichting vanuit een controlekamer op afstand worden bediend. De oorspronkelijke verlichting is onderdeel van het ontwerp van architect Ben van Berkel van UNStudio. Ook bij de vernieuwing van het lichtplan is UNStudio nauw betrokken.

Earth Hour

Zaterdag 25 maart, op de dag van Earth Hour, wordt de brug met de vernieuwde LED-verlichting in gebruik genomen tijdens een lichtshow tussen 20.00 en 20.30 uur. Vanaf 20.30 tot 21.30 gaat vervolgens het licht op zwart, vanwege Earth Hour, om aandacht te vragen voor de klimaatverandering.

Ontwerp en realisatie

Dynniq, gespecialiseerd in mobiliteits- en energieoplossingen, kreeg de opdracht voor het vernieuwen van de sierverlichting met ledlampen en gaat de verlichting onderhouden. Het verlichtingsbedrijf Industrielicht maakte het lichtontwerp en leverde de daarbij behorende besturing en de armaturen. Specialist in verkeersmaatregelen Buko adviseerde over de verkeersmaatregelen en benodigde procedures.