Nieuws

Van aken architecten adviseert Chinese overheid over seniorenhuisvesting

Van aken architecten (VAA) uit Eindhoven gaat de Chinese markt voor seniorencomplexen bedienen. Vorige week bezocht een delegatie uit Shanghai seniorencomplexen die VAA ontwierp om kennis te maken met de visie van het architectenbureau op ouderenhuisvesting. De komende twee jaar zijn er 48.000 seniorencomplexen nodig in China. De vergrijzing stelt het land voor een enorme uitdaging om passende huisvesting en zorg voor ouderen te realiseren.

VAA liet de Chinese delegatie, onder leiding van de gouverneur van het Minhang District, met bijna 2,5 miljoen inwoners, onder andere twee seniorencomplexen zien. Woonzorgcentrum Molenstaete in Breda en verpleeg- en verzorgingstehuis de Anbarg in Etten-Leur.

 

Nederland wordt als voorloper

Nederland wordt als voorloper gezien als het gaat om ouderenhuisvesting. In China daarentegen is het bouwen en zorgen voor senioren een vrijwel nieuw fenomeen. Binnen de Chinese cultuur was het tot voor kort gebruikelijk dat ouderen bij hun kinderen bleven wonen. De veranderingen in de Chinese samenleving leidden er echter toe dat behoefte ontstaan is aan specifieke huisvesting voor senioren. Dat was de reden dat VAA de delegatie uit China ontving om inzicht te geven in huisvesting en zorginstellingen voor deze groep in Nederland.

Kennis zeer bruikbaar voor de huidige en toekomstige situatie in China

”De visie op seniorenhuisvesting die wij de afgelopen decennia in Nederland hebben ontwikkeld, is zeer bruikbaar voor de huidige en toekomstige situatie in China,” aldus Ron de Goeij, directievoorzitter bij VAA. VAA is vele jaren actief als ontwerper en ontwikkelaar van seniorenhuisvesting. “De bezochte instellingen zijn representatief voor de wijze waarop in Nederland het concept ouderenhuisvesting zich heeft ontwikkeld. We merken dat dit goed aansluit bij de behoefte die er in China is.”

Samenwerkingsverband

VAA is sinds enige jaren actief in China. Het bureau heeft een samenwerkingsverband met St. Johnson, een toonaangevend bureau dat is opgericht door Philip Johnson, één van de grondleggers van de Amerikaanse 20e eeuwse architectuur. De gesprekken die deze week zijn gevoerd met de Chinese delegatie zijn daar een vervolg op. “De kennis die wij met ons partnerkantoor samen hebben van de Chinese markt en de ervaring die VAA de afgelopen decennia heeft opgedaan op het terrein van seniorenhuisvesting, gebruiken wij graag om ons verder te ontwikkelen in China,” zegt De Goeij. “Naast het inzetten van deze ervaring is zo’n enorme markt zeer aantrekkelijk voor VAA.”
Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel