Nieuws

Gemeentelijke bezuinigingen van grote invloed op speeltuinen

Spelende kinderen zijn de dupe van bezuinigingen op speeltuinen door gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Jantje Beton.

Aan het onderzoek van TNS Nipo dat in 2015 werd uitgevoerd deed 20 procent van de Nederlandse speeltuinen mee. Van hen gaf 44 procent aan in de afgelopen twee jaar te maken te hebben gehad met bezuinigingen. Bij ongeveer de helft van de speeltuinen speelden bezuinigingen de afgelopen twee jaar geen rol, maar Jantje Beton denkt dat dat daarvoor wellicht wel het geval was of in de toekomst zal gaan gebeuren.
 

Geen nieuwe speeltoestellen

Aanleiding voor het onderzoek was dat Jantje Beton veel signalen kregen dat gemeenten minder geld uittrekken voor speelvoorzieningen. Doel van het onderzoek was te achterhalen of speeltuinen hier veel consequenties van ondervinden. Uit de rapportage van TNS Nipo blijkt dat speeltuinen minder budget hebben voor vrijwilligers die de speeltuinen onderhouden. Daarnaast hebben de bezuinigingen vooral invloed op de aanschaf van nieuwe speeltoestellen, het organiseren van activiteiten en de aanschaf van spelmaterialen.
 

Creatief op zoek naar geld

“Speeltuinverenigingen zoeken naar verschillende manieren om de bezuinigingen op te vangen. De meeste doen dat door hulp te zoeken bij fondsen of sponsoren een actievere rol te geven. Maar er worden ook andere creatieve manieren genoemd zoals: het inzamelen van oud papier/frituurvet of het collecteren langs de deuren. Met deze extra inspanningen zegt iets meer dan de helft dat ze hiermee de bezuinigingen redelijk goed tot helemaal kunnen opvangen. Bij de rest van de verenigingen hebben de extra inspanningen nog maar weinig of geen effect”, aldus de rapportage.

Bron: Speelmail NUSO, april 2016Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel