Nieuws

Minister: geen norm buitenspeelruimte

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ziet niets in het instellen van een landelijke norm voor buitenspeelruimte voor kinderen. Dat is niet zinvol en om technische redenen niet uitvoerbaar, schrijft de bewindsvrouw in antwoord op Kamervragen van de SP.

Minister: geen norm buitenspeelruimte


Speelruimte afgenomen


De oppositiepartij pleit al langer voor een landelijke norm, omdat kinderen tegenwoordig veel minder bewegingsvrijheid hebben dan vroeger. Door meer bebouwing en een toename van het aantal auto's is het aantal vierkante meters speelruimte per kind de afgelopen jaren sterk afgenomen.

Speelruimte verantwoordelijkheid gemeente


Een landelijke norm garandeert dat kinderen buiten kunnen blijven spelen, redeneert de SP. De partij denkt een driehonderd vierkante meter buitenspeelruimte per hectare. Dat komt neer op zo'n drie procent van de totale buitenruimte. Hoewel Schippers het belangrijk vindt dat er genoeg ruimte is om te kunnen buitenspelen, ziet zij niets in een landelijke norm. Het is namelijk een verantwoordelijkheid van gemeenten, schrijft zij.

Moeilijk uitvoerbaar en te handhaven


Ook is het moeilijk uitvoerbaar. \"Het is namelijk lastig vast te stellen wat wel en wat niet meegerekend zou moeten worden als buitenspeelruimte.\" Zo is het de vraag of parken, pleinen en sportterreinen ook moeten worden meegeteld. Om deze reden zijn er ook geen landelijke cijfers over het aantal beschikbare vierkante meters buitenspeelruimte.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel