Nieuws

Albert Cuypgarage Amsterdam wint ESPA Gold Award

De door ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontworpen Albert Cuypgarage in Amsterdam werd op 21 november onderscheiden met de ESPA Gold Award. De Albert Cuypgarage is de eerste parkeergarage die gebouwd is onder een Amsterdamse gracht.

 

ZJA ontwierp de ondergrondse parkeergarage voor 600 auto’s en 60 fietsen onder het water van de Boerenwetering. Max Bögl Nederland B.V. is de bouwer en Gemeente Amsterdam opdrachtgever. Doordat een flink aantal parkeerplaatsen op straat, in de Pijp,  verdwijnen, komt er meer ruimte voor voetgangers, fietsers en groen.


Opgaan in het bestaande stadslandschap

Het idee achter het ontwerp is om de parkeergarage zo veel mogelijk te laten opgaan in het bestaande stadslandschap. De installaties zijn weggewerkt en de hellingbanen zijn zonder opvallende verhogingen ingepast in de bestaande kade.


Slimme parkeergarage

De toegangen en de liften zijn zo transparant mogelijk gemaakt en bescheiden van omvang. De wanden van de ingangen zijn van glas, waardoor daglicht de parkeergarage kan binnendringen en bezoekers zich makkelijk kunnen oriënteren. Omdat het parkeersysteem onthoudt welke kenteken op welke parkeerplaats staat, heet dit een slimme parkeergarage. 


Stadsuitbreiding onder de grachten van Amsterdam

De nieuwe Albert Cuypgarage kan een voorbeeld zijn voor andere steden waar bovengronds weinig ruimte is. Bovendien kan onder water bouwen in steden voor meerdere toepassingen worden gebruikt. Zo ontwierp ZJA samen met Strukton eerder al een opzienbarend plan voor een mogelijke stadsuitbreiding onder de grachten van Amsterdam; AMFORA (Alternatieve Multifunctionele Ondergrondse Ruimte Amsterdam).


Het concept biedt naast ondergrondse parkeerplaatsen ook ruimtes voor sportfaciliteiten, winkels, bioscopen en andere recreatieve ruimtes. Op deze manier wordt de ruimte onder Amsterdam beter benut. Daarmee is AMFORA een slimme oplossing  voor het groeiende ruimtetekort in de stad.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel